Porady:
- Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie powinna dojrzewać przez minimum 3 miesiące. Najlepszy smak osiąga ona jednak po upływie około roku.
- Użyjmy wody źródlanej, przefiltrowanej lub przegotowanej i wystudzonej.
- Butelki z domowym trunkiem polecamy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Dobrze sprawdzi się zarówno nieogrzewana spiżarnia, jak i garaż lub piwnica. Można je także umieścić w zamykanej, przewiewnej szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła, takich jak piekarnik lub płyta grzewcza.
- Nalewka z węgierki będzie miała głęboki smak, jeśli wrzucimy do słoja z owocami garść pestek. Mogą jednak nadać jej lekko goryczkowe wykończenie. Zwolennicy słodkich, mocno owocowych trunków mogą pominąć ten krok.
- Podany w przepisie biały cukier można zamienić na brązowy lub trzcinowy. Świetnie sprawdzi się muscovado. Ma on dużą zawartość melasy, której zawdzięcza karmelowy smak i aromat.
- Nalewka ze śliwek węgierek powstaje na najbardziej popularnym w Polsce gatunku tego owocu. To tradycyjny, zimowy, rozgrzewający trunek. Jeśli mamy ochotę eksperymentować z innymi odmianami, możemy przygotować nalewkę z mirabelek.
- Tradycyjne nalewki powstają na roztworze o mocy około 70%. Najłatwiej wykorzystać spirytus o takim woltażu, stworzony specjalnie dla koneserów domowych trunków. Jeśli używamy czystego alkoholu (95%), wymieszajmy go z wódką lub wodą.
- Najszybszym sposobem na smakową wódkę jest nalewka ze śliwek zasypanych cukrem. Polecamy jednak w pierwszej kolejności zalanie owoców alkoholem. W ten sposób na pewno nie sfermentują, trunek przesiąknie ich świeżym, owocowym smakiem i zyska piękny, głęboki kolor.
Notka redakcyjna:
Nalewka ze śliwek węgierek – dodatki
Jeśli potrzebujecie pomysłu na wyjątkowy trunek, który przywoła smak jesieni, nie musicie dłużej szukać. Zadaniu na pewno podoła nalewka ze śliwek. Przepis jest niezwykle prosty. W klasycznej wersji zakłada użycie jedynie czterech składników: węgierek, cukru, spirytusu i wody. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby delikatnie urozmaicić smak trunku. Można to zrobić, dodając do niego:
- aromatyczne przyprawy korzenne, takie jak kora cynamonu, laska wanilii lub goździki.
- miód – najlepiej wykorzystać delikatny rodzaj, który nie zdominuje smaku i zapachu nalewki. Sprawdzi się na przykład miód wielokwiatowy, lipowy lub nawłociowy. Nalewka z węgierek w takim wydaniu polubi też towarzystwo rodzynek lub daktyli.
- zioła – na przykład miętę lub melisę.
- sok lub skórkę z cytryny – zapewni nalewce nutkę kwaskowej świeżości.
- brandy – ten napój alkoholowy destylowany z wina doskonale dopełnia wyrazistą kompozycję z jesiennych owoców. Jeśli wykorzystamy brandy z węgierek, otrzymamy aromatyczną domową śliwowicę. Do nalewki można też dodać koniak lub rum.
Na co pomaga nalewka ze śliwek?
Domowa nalewka ze śliwek na spirytusie w niewielkich ilościach może odgrywać rolę leczniczego trunku. Polecana jest przede wszystkim przy zaburzeniach trawienia. Dobre rozgrzewa, zwłaszcza kiedy wzbogacimy ją przyprawami korzennymi, dzięki czemu przychodzi z odsieczą w sezonie grypowym. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko zachorowanie na nowotwory i przyspieszają starzenie się organizmu. Uważa się, że nalewka z węgierek może też przeciwdziałać miażdżycy. Dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i krążenia wykazują także inne domowe trunki, takie jak nalewka z czarnego bzu i nalewka z mniszka lekarskiego.
Jak podawać nalewkę śliwkową?
Aromatyczna, słodka, mocno rozgrzewająca – słowem idealna. Nalewka ze śliwek to trunek znany każdemu miłośnikowi domowych alkoholi. Jak ją podawać? Najczęściej serwuje się ją solo, w niewielkich kieliszkach (o pojemności 50 ml), na wysokiej nóżce. Co ważne, nie wymaga ona schładzania przed podaniem. W zimowe wieczory można dolać ją do rozgrzewającej herbaty owocowej lub miętowej.
To jednak nie jedyne możliwości. Na bazie nalewki z węgierek można również przygotować smaczne drinki. Jeśli lubicie orzeźwiające koktajle, możecie pokusić się o wymieszanie śliwkowego trunku, soku z limonki i wody gazowanej. Napój najlepiej serwować w szkle wypełnionym kruszonym lodem. Jeśli zaś wolicie drinki o słodszym smaku, koniecznie spróbujcie połączenia nalewki, soku pomarańczowego i soku żurawinowego.