
Nanaimo bars – kanadyjskie batoniki
- masło: 260 g
- cukier: 50 g
- kakao: 50 g
- jajka: 1 szt.
- herbatniki: 150 g
- migdały: 40 g
- wiórki kokosowe: 90 g
- cukier puder: 250 g
- budyń waniliowy: 20 g
- śmietana 30%: 30 ml
- czekolada deserowa: 120 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: składniki na krem, czyli 100 g masła i śmietankę kremówkę, wyjmujemy z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały siekamy, a herbatniki rozdrabniamy na okruchy.
krok 2
Spód: kroimy w kostkę 100 g masła. Wkładamy je razem z cukrem i kakao do miseczki, którą umieszczamy na rondelku z gotującą się wodą. Podgrzewamy i mieszamy składniki, żeby całkowicie się rozpuściły. Lekko roztrzepujemy jajko za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy je do gorącej mieszanki. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta, lśniąca masa. Zdejmujemy ją z kąpieli wodnej i łączymy z pokruszonymi herbatnikami, wiórkami kokosowymi i migdałami. Wykładamy ją na dno foremki i wyrównujemy. Chłodzimy, żeby stężała.
krok 3
Krem: 100 g masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy śmietankę i budyń waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Wykładamy go na kakaowy spód i z powrotem wstawiamy foremkę do lodówki.
krok 4
Polewa: 60 g masła rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy go z palnika i wrzucamy do niego posiekaną czekoladę. Przykrywamy go i odstawiamy na kilka minut, po czym mieszamy składniki do uzyskania gładkiego sosu. Rozsmarowujemy go na kremie maślanym.
krok 5
Nanaimo bars: kiedy wszystkie warstwy ciasta całkowicie stężeją, kroimy je na batoniki w kształcie kwadracików lub prostokątów.

