Porady:
- Ciekawym pomysłem jest napoleonka bez pieczenia na krakersach z budyniem. Taki deser będzie słodki i jednocześnie delikatnie słony. Sprawdzą się też kruche ciasteczka.
- Ciasto napoleonka bez pieczenia może być dodatkowo przesmarowana warstwą kwaskowego dżemu, np. malinowego, wiśniowego lub z czarnej porzeczki.
- Wierzch ciasta możemy udekorować cukrem pudrem bądź samodzielnie przygotowanym lukrem cytrynowym, polewą czekoladową lub karmelową.
- Do napoleonki bez pieczenia możemy przygotować różną masę – świetnie sprawdzi się: krem mascarpone, śmietankowy lub bita śmietana.
- Ciasto można pokroić w zgrabne kawałki, wzdłuż linii, które wyznaczają herbatniki, ale dopiero jak masa budyniowa stężeje.
Notka redakcyjna:
Skąd się wzięła napoleonka?
Napoleonka niekiedy nazwana jest kremówką przygotowana jest na bazie ciasta francuskiego, przełożonego masą budyniową, śmietankową bądź bitą śmietaną i posypaną cukrem pudrem, rzadziej przełożoną warstwą lukru.
Istnieje kilka teorii, które wyjaśniają pochodzenie nazwy „napoleonka” – według jednej z nich wzięła się ona od podobieństwa do ciasta mille-feuille, które pochodzi z włoskiego Neapolu. Tego typu ciasto we Francji określane jest mianem „ciastka neapolitańskiego”, które prawdopodobnie zostało przekształcone na „napoleońskie”, co miałoby nawiązywać do Napoleona Bonaparte. Co ciekawe, w Polsce nazwa „napoleonka” została rozpowszechniona przez warszawską cukiernię o tej samej nazwie, która zlokalizowana była przy dzisiejszym placu Powstańców Warszawy, niegdyś noszącego nazwę placu Napoleona.
Czym się różni kremówka od napoleonki?
Z zasady nazwy napoleonki i kremówki bywają używane zamiennie i nie jest to żaden błąd. Jednakże w Małopolsce, gdzie mocno zakorzenił się termin kremówek papieskich, wadowickich, bywa tak, że w niektórych cukierniach napoleonka to ciasto z kremem bezowym, natomiast kremówka wypełniona jest masą budyniową. Natomiast na Mazowszu określenia te traktowane są jako zamienne.