
Nasi goreng
- ryż: 100 g
- chili: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- jajka: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- filet z kurczaka: 250 g
- krewetki: 200 g
- kapusta pekińska: 300 g
- papryka chili: 100 g
- sos sojowy: 20 g
- sos rybny: 20 g
- brązowy cukier: 5 g
- szczypiorek: 4 gałązki
- fasolka szparagowa: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ryż: gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy, odparowujemy.
krok 2
Siekanie: czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Papryczki przekrawamy, wyciągamy gniazda nasienne i także rozdrabniamy.
krok 3
Mięso: kurczaka kroimy w paski lub drobną kostkę.
krok 4
Krewetki: jeśli używamy świeżych, to zdejmujemy pancerze, grzbiet nacinamy i wyciągamy ciemną nitkę. Mrożone rozmrażamy wcześniej w lodówce.
krok 5
Smażenie: w woku lub dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy chili i czosnek. Smażymy 2 minuty.
krok 6
Jajka: wbijamy je do woka, mieszamy aż się zetną. Odsuwamy na bok, dodajemy kurczaka oraz krewetki i smażymy ok. 4 minut.
krok 7
Wykończenie dania: dodajemy ryż, składniki mieszamy. Wlewamy sos sojowy oraz rybny, dodajemy cukier. Mieszamy. Zieloną paprykę, oraz kapustę pekińską kroimy w paski lub kostkę, dodajemy na patelnię. Fasolke szparagową obieramy, myjemy , kroimy i dodajemy na patelnię. Całość smażymy, mieszając ok. 3 minuty. Warzywa powinny być chrupiące.
krok 8
Serwowanie: szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy, posypujemy nim wyłożone na talerze porcje nasi goreng.

