
Sernik z jabłkami
- mąka pszenna: 250 g
- cukier puder: 70 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- masło: 160 g
- twaróg: 1 kg
- śmietana 30%: 100 ml
- budyń waniliowy: 2 szt.
- cukier: 250 g
- cukier waniliowy: 15 g
- jajka: 3 szt.
- jabłka: 500 g
- cynamon: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: mąkę mieszamy na stolnicy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy jedno jajko i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części – większą i mniejszą (¼ ciasta). Obydwie owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
krok 2
Masa serowa: miksujemy twaróg ze śmietanką przy użyciu blendera na gładką masę. Wsypujemy budyń, cukier biały (200 g) i waniliowy. Dodajemy jajka i ucieramy mikserem, bez napowietrzania masy.
krok 3
Jabłka: myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do osobnej miski i mieszamy z cukrem (50 g) i cynamonem.
krok 4
Złożenie ciasta: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy większą część ciasta z lodówki, kroimy w plastry i układamy na dnie i po bokach tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto nakładamy masę serową, a na wierzch – jabłka. Następnie wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, przykrywając całą powierzchnię jabłek.
krok 5
Pieczenie: sernik z jabłkami i kruszonką wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min.

