Reklama

Placuszki cynamonowe na drożdżach nie potrzebują wyrabiania. Ciasto wyrasta przez noc w lodówce, dzięki czemu można je usmażyć z samego rana. Gorące, pachnące, puszyste racuchy ze słodką, korzenną posypką to śniadanie idealne. Można zajadać je z jogurtem owocowym lub sosem waniliowym. Podpowiadamy, jak zrobić nocne placuszki z cynamonem bez dużego nakładu pracy. Świetnie sprawdzą się jako karnawałowa zachcianka.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal147
  • tłuszcz5g
  • tłuszcz nasycony2g
  • węglowodany21g
  • cukry3g
  • błonnik1g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: mieszamy ciepłe mleko, brązowy cukier, suszone drożdże, jajko i mąkę. Nie musimy się martwić, jeśli masa nie będzie gładka. Przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie mieszamy ją z roztopionym masłem drewnianą łyżką lub szpatułką. Ponownie przykrywamy, wkładamy do lodówki i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia.

  • krok 2

    Przygotowanie do smażenia: następnego dnia wyjmujemy ciasto na placuszki cynamonowe z lodówki. Odstawiamy je na 1 godzinę, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Napełniamy głęboką patelnię olejem do 1/3 wysokości. Podgrzewamy tłuszcz. Sprawdzamy, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając odrobinę ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie skwierczeć, możemy smażyć placki.

  • krok 3

    Placuszki: nabieramy ciasto łyżeczką. Wrzucamy 3–4 porcje na gorący olej. Czekamy około 2 minut, żeby racuchy się zarumieniły, a następnie przewracamy je na drugą stronę. Alternatywnie przekładamy mieszankę do rękawa cukierniczego, odcinamy koniec i wyciskamy ją bezpośrednio do gorącego oleju. Wyjmujemy usmażone placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia. W razie potrzeby wkładamy je do szuflady pod piekarnikiem, żeby nie wystygły. Powtarzamy czynność, aż całe ciasto zostanie zużyte. Wyjdzie z niego około 20–30 sztuk.

  • krok 4

    Posypka: łączymy drobny biały cukier z cynamonem w żaroodpornej misce. Wkładamy do niej świeżo przyrządzone, gorące racuchy. Delikatnie mieszamy, żeby pokryły się posypką. Podajemy od razu. Smażone placki z cynamonem możemy podać z jogurtem, lodami waniliowymi lub syropem karmelowym. Pasuje do nich także sos czekoladowy i krem angielski.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama