
Nocne placuszki cynamonowe
- mleko: 500 ml
- brązowy cukier: 75 g
- drożdże: 3.5 łyżeczki
- jajka: 1 szt.
- mąka pszenna: 700 g
- masło: 75 g
- olej: 500 ml
- cynamon: 3 g
- cukier drobny: 60 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal147
- tłuszcz5g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany21g
- cukry3g
- błonnik1g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: mieszamy ciepłe mleko, brązowy cukier, suszone drożdże, jajko i mąkę. Nie musimy się martwić, jeśli masa nie będzie gładka. Przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie mieszamy ją z roztopionym masłem drewnianą łyżką lub szpatułką. Ponownie przykrywamy, wkładamy do lodówki i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia.
krok 2
Przygotowanie do smażenia: następnego dnia wyjmujemy ciasto na placuszki cynamonowe z lodówki. Odstawiamy je na 1 godzinę, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Napełniamy głęboką patelnię olejem do 1/3 wysokości. Podgrzewamy tłuszcz. Sprawdzamy, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając odrobinę ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie skwierczeć, możemy smażyć placki.
krok 3
Placuszki: nabieramy ciasto łyżeczką. Wrzucamy 3–4 porcje na gorący olej. Czekamy około 2 minut, żeby racuchy się zarumieniły, a następnie przewracamy je na drugą stronę. Alternatywnie przekładamy mieszankę do rękawa cukierniczego, odcinamy koniec i wyciskamy ją bezpośrednio do gorącego oleju. Wyjmujemy usmażone placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia. W razie potrzeby wkładamy je do szuflady pod piekarnikiem, żeby nie wystygły. Powtarzamy czynność, aż całe ciasto zostanie zużyte. Wyjdzie z niego około 20–30 sztuk.
krok 4
Posypka: łączymy drobny biały cukier z cynamonem w żaroodpornej misce. Wkładamy do niej świeżo przyrządzone, gorące racuchy. Delikatnie mieszamy, żeby pokryły się posypką. Podajemy od razu. Smażone placki z cynamonem możemy podać z jogurtem, lodami waniliowymi lub syropem karmelowym. Pasuje do nich także sos czekoladowy i krem angielski.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

