Przepis na kanapkę z parówkami i kiszoną kapustą
Składniki:
łyżeczka mąki kukurydzianej
8–10 łyżek wody
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka balsamico
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki sosu chili
szczypta cynamonu
łyżka oliwy
2 duże czerwone cebule
duża szczypta soli
2 zmiażdżone ząbki czosnku
pieprz
4 bułki
4 długie parówki lub frankfurterki
garść kiszonej kapusty
musztarda
keczup
smażona cebula
Kroki przygotowania:
Mąkę rozprowadzamy w wodzie, żeby nie było grudek, roztrzepujemy z koncentratem, balsamico, musztardą, cukrem, sosem chili i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebu-lę, oprószamy solą, dusimy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy czosnek, smażymy 1 min. Wlewamy przygotowany wcześniej płyn, zmniejszamy płomień i dusimy 1 godz., często mieszając i dokładnie zdrapując z dna to, co przywarło (uwaga – jeśli płyn za szybko paruje, można dolewać bardzo małe ilości wody, cebula w żadnym wypadku nie po-winna się przypalić). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opiekamy bułki i parówki (lub kiełbaski), kiszoną kapustę wrzucamy
na 1 min na wrzątek, odcedzamy i osączamy dokładnie. Bułki smarujemy musztardą i keczupem, nakładamy kiełbaskę, kapustę, smażoną cebulę, polewamy keczupem.


