
Nugat
- orzechy laskowe: 400 g
- cukier: 300 g
- miód: 250 g
- białko jaja: 5 szt.
- wafle: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Nugat – przepis:
Na początku orzechy laskowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i prażymy, aż skórka ściemnieje i zacznie się łuszczyć. Ostudzone ocieramy w ręczniku, czyszcząc z resztek skórki. Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy gęsty syrop. Jeżeli w czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, zmywamy je do środka pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Nie mieszamy.
krok 2
Na małym ogniu podgrzewamy płynny miód i dodajemy do syropu. Podgrzewamy do stanu, gdy syrop nabrany łyżką rwie się na drobne włoski lub – gdy wpuścimy kroplę syropu do miski z zimną wodą – da się uformować w sprężystą kulkę.

krok 3
Białka ubijamy na pianę i w misce ustawiamy nad parą. Cały czas ubijając pianę, wlewamy powoli syrop miodowy. Podgrzewamy i ubijamy, aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Zdejmujemy znad pary, dodajemy orzechy i mieszamy. Przestudzoną masę rozsmarowujemy dość nieregularnie na waflach. Możemy także nugat wstawić pod grill, do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, wówczas pięknie się zrumieni.


