Porady:
- nuggetsy z tofu wyjdą pyszne, jak tofu przed smażeniem zamrozimy, a następnie dokładnie rozmrozimy i odsączymy z wody
- wegańskie kąski a la kurczak można też zrobić w piekarniku - na pewno będą miały wtedy mniej kalorii, a będą równie pyszna. Wystarczy 15 minut i 190 stopni C. W trakcie pieczenia dobrze jest wtedy odwrócić w połowie na drugą stronę, dla uzyskania efektu chrupiącej skorupki.
- do takich wegetariańskich nuggetsów pasują frytki z batatów, surówka coleslaw i wegański majonez.
- nuggetsy z tofu w panierce mogą stanowić osobne danie, ale idealnie sprawdzą się także w roli dodatku np. do sałatek lub wrapów (w plackach tortilli)
- dla osób, które lubią ostre dania, polecamy dodatek do panierki odrobiny papryczki chilli w proszku. Do wegetariańskich nuggetsów z tofu pasuje także pietruszka - drobno posiekana i dodana do panierki podbije smak całego dania.
- jakie akcesoria przydadzą nam się do smażenia tofu a la kurczak? Szczypce odporne na wysoką temperaturę i głęboka patelnia to najprostsze rozwiązanie. Dla fanów dań smażonych w głębokim tłuszczu polecamy frytkownicę.
Notka redakcyjna:
Nuggetsy z tofu w panierce - pomysł na wegetariański obiad
Nuggetsy kojarzą się z daniem na bazie kurczaka, ale rosnąca popularność diety wegetariańskiej wzbogaca przepisy o bezmięsne wersje popularnych potraw. Wegetariańskie nuggetsy początkowo robione były na bazie półproduktów np. kotletów sojowych, ale z czasem przy dostępności większej liczby produktów zastępujących mięso, prym zaczęły wieść kąski tofu a la kurczak. Powyższy przepis to inspiracja, która raz przygotowana, może wejść na stałe w menu bez mięsa. To także pomysł na to, jak ciekawie podać tofu oprócz dobrze znanych potrawek z kostkami tofu czy tofucznicy.
Wegetariańskie nuggetsy - upiecz czy usmażyć?
Nuggetsy z tofu możesz przygotować na dwa sposoby - pierwszy: smażone w głębokim tłuszczu, drugi: pieczone w piekarniku. Decydując się na pierwszy sposób, zadbaj o dobrej jakości olej (najlepiej słonecznikowy), do rondla o szerokim dnie wlej tyle oleju, aby poszczególne kawałki tofu swobodnie w nim pływały. Nuggetsy wkładaj do dobrze nagrzanego oleju - w przeciwnym razie wypiją dużą ilość oleju. Najlepiej podgrzewaj olej przez kilka minut i włóż mały kawałek tofu - jeśli zacznie skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia, jeśli nie poczekaj jeszcze chwilę. Smaż tofu a'la kurczak do czasu, aż będzie złoty. Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło lub zimno. Przygotowanie nuggetsów w piekarniku jest proste i pozwala na upieczenie dużej ilości w jednym czasie. Nuggetsy z tofu pieczone w piekarniku będą też mniej kaloryczne. Po przygotowaniu nuggetsów przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego piekarnika (ustaw termoobieg) i piecz 15 minut w 180-190 stopniach. Po 7 minutach odwróć nuggetsy na drugą stronę.
Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka