Porady:
- Do mleka, w którym będziemy roztapiać czekoladę, można dodać pół laski wanilii. Wyjmujemy ją przed wkruszeniem czekolady i dosypaniem kakao.
- Najwygodniej jest kupić orzechy laskowe bez łupin. Aby pozbyć się gorzkich skórek można je podprażyć na patelni i w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 10 min. Prażenie orzechów wydobywa z nich pełnię smaku.
- Do domowej nutelli możemy wybrać czekoladę mleczną, deserową lub gorzką.
- Jeśli planujemy zmiksować krem blenderem ręcznym, pamiętajmy o sięgnięciu po wysokie naczynie na składniki. Możemy także użyć malaksera z mocnymi ostrzami.
- Zamiast miodu można użyć cukru lub jego zamienników, np. ksylitolu lub syropu z agawy.
Notka redakcyjna:
Domowa nutella bez orzechów
Krem czekoladowo–orzechowy jest pyszny i zdrowy, ale niestety nie jest wskazany dla alergików. Na szczęście w podobny sposób można przygotować:
- nutellę ze śliwek – śliwki smażymy na konfiturę, a następnie dodajemy kakao, cukier i pokruszoną gorzką czekoladę. Gorący krem nakładamy do słoików. Możemy go zapasteryzować i odłożyć w chłodne miejsce na później,
- krem czekoladowy z awokado – przygotowujemy go tak, jak w podstawowym przepisie z tym, że zamiast oleju kokosowego dodajemy 1 awokado. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nutella z dodatkami
Do kremu czekoladowego z orzechami można składniki, dzięki którym domowa nutella dostarczy nam jeszcze więcej energii, takie jak:
- daktyle – zadbają o gęstą konsystencję i dodadzą słodyczy. Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 10 daktyli. Nie dodajemy już miodu. W uproszczonej wersji można zmiksować 200 g prażonych orzechów, 100 g kakao, 100 ml wody i 10 daktyli,
- inne suszone owoce – np. rodzynki lub żurawinę,
- orzechy ziemne lub włoskie, które sprawią, że krem nabierze bardziej wyszukanego smaku.
Krem czekoladowy na śniadanie i do deserów
Domowa nutella świetnie smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie, ale może być także dodatkiem do naleśników, gofrów i innych deserów. Poniżej kilka pomysłów na słodkości z nutellą:
- rogaliki drożdżowe z nutellą – to świetny dodatek do kawy lub przekąska na drugie śniadanie,
- ciastka francuskie z nutellą – w szybkiej wersji można je zrobić z gotowego ciasta francuskiego lub przygotowanego samodzielnie,
- naleśniki z nutellą – mogą być w wersji z samym kremem czekoladowym lub z czekoladą i bananami,
- owsianka z nutellą – można ją zrobić na mleku zwykłym lub roślinnym, np. kokosowym. Do gotowej owsianki dodajemy nutellę i posypujemy posiekanymi orzechami lub bakaliami,
- lody z nutellą – można je przygotować ze śmietany kremówki, nutelli i mleka skondensowanego. Składniki miksujemy i odkładamy w szczelnym pudełku do zamrażalnika.