Reklama

Nutella ze śliwek to czekoladowe pyszności do naleśników, pieczywa i słodkich placuszków. Co więcej, te wyjątkowe powidła wzbogacą owsiankę i mogą być warstwą ciasta. Są bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy tylko trochę cierpliwości. W ruch idą węgierki, cukier, kakao i czekolada. Domowa nutella śliwkowa jest pyszna i o wiele zdrowsza niż jej sklepowy odpowiednik. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Śliwki: myjemy, drylujemy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do garnka z grubym dnem lub głębokiej patelni teflonowej i zasypujemy cukrem.

  • krok 2

    Gotowanie: podgrzewamy owoce na małym ogniu. Od momentu, kiedy puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści, trzeba je gotować powoli jeszcze przez około 3–4 godziny. Pamiętajmy o mieszaniu śliwek od czasu do czasu drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły.

  • krok 3

    Nutella ze śliwek: miksujemy powidła za pomocą blendera na gładki mus. Dodajemy kakao i połamaną na cząstki czekoladę. Gotujemy masę przez kolejne 30 minut, aż stanie się gęsta. Przekładamy gorącą nutellę do umytych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i odstawiamy do wystygnięcia.

Porady:

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 10 słoiczków o pojemności 220 ml. Można wykorzystać zarówno tradycyjne naczynia do przetworów z zakrętką, jak i weki (z uszczelką i metalowym zaciskiem).
  • Żeby upewnić się, że nutella ze śliwek z czekoladą przetrwa kolejne sezony w spiżarni, warto poddać ją pasteryzacji. Słoiki można wstawić w tym celu do garnka z gorącą wodą, piekarnika lub zmywarki.
  • Nutella śliwkowa będzie wyśmienita nawet wtedy, gdy dodamy do niej wyłącznie kakao dobrej jakości. Polecamy jednak dorzucić do masy także czekoladę, która pomoże uzyskać odpowiednią konsystencję i głęboki smak. Wybierzmy produkt o zawartości kakao nie wyższej niż 60%, inaczej smarowidło będzie zbyt gorzkie. Można też użyć czekolady mlecznej, ale warto zmniejszyć wtedy ilość cukru w przepisie.
  • Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w specjalny garnek do powideł. Wyglądem przypomina trochę wiaderko – zaopatrzony jest w rączkę ułatwiającą przenoszenie. Co ważne, garnek ma szeroką powierzchnię odparowywania, dzięki czemu śliwki będą smażyć się równomiernie i szybko.
  • Najlepiej smakuje nutella ze śliwek węgierek. Warto wybierać bardzo dojrzałe i miękkie owoce. Są słodkie i szybko rozpadają się pod wpływem obróbki termicznej.
  • Powidła śliwkowe z czekoladą można smażyć przez 2 lub 3 kolejne dni, codziennie po około 1,5 godziny. Taki zabieg pozwoli nie tylko rozsądnie rozplanować pracę, ale także uzyskać gęste przetwory o skoncentrowanym smaku i aromacie.
  • Czekośliwka będzie miała mniej kalorii, jeśli zamienimy cukier na ksylitol, erytrol lub stewię. To dobra alternatywa dla fit nutelli z orzechów laskowych i daktyli.

Notka redakcyjna:

Nutella ze śliwek – jak ją urozmaicać?

Domowa nutella ze śliwek z kakao to wyśmienita alternatywa dla klasycznego czekoladowo-orzechowego kremu. Jest dużo zdrowsza, a przy tym smakuje równie dobrze. Owoców nie trzeba niczym zagęszczać, nasz przepis nie zawiera żadnego cukru żelującego. Sekretem naturalnej nutelli jest powolne smażenie śliwek, do momentu aż zaczną się rozpadać i utworzą gęstą masę. Na tym etapie można dorzucić różne pyszne dodatki, takie jak:

  • orzechy – na przykład laskowe, włoskie lub ziemne. Sprawdzą się też migdały, nerkowce i pistacje. Sprawią, że całość będzie jeszcze ciekawsza w smaku. Nutella ze śliwek z czekoladą i orzechami to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych.
  • przyprawy korzenne – na czele z wanilią, która podkreśla słodycz owoców. Cynamon, kardamon lub imbir dodadzą przetworom pikantną nutę. Nutella śliwkowa w takim wydaniu cudownie rozgrzeje zimową porą.
  • suszone owoce – najlepiej daktyle lub figi. Należy je wcześniej namoczyć, a następnie posiekać i dodać do masy śliwkowej.
  • chili – pikantna papryczka i czekolada to połączenie, które może zaskoczyć, ale jest niezwykle satysfakcjonujące. Składniki te świetnie się uzupełniają.

Do czego przyda się nutella śliwkowa?

Nutella ze śliwek z czekoladą może być jedzona jako smarowidło na kanapki, ale nie tylko. Będzie dobrze pasować do wielu ciast – możemy nawet użyć jej do posmarowania jednej z warstw tortu. Poza tym nada się do przeróżnych dań śniadaniowych lub obiadowych, słodkich przekąsek i deserów, takich jak:

  • naleśniki – nutella śliwkowa świetnie uzupełni zarówno francuskie crêpes, jak i holenderskie poffertjes, amerykańskie pancakes lub polskie racuszki.
  • gofry – wyobraźmy sobie pulchne w środku i chrupiące z zewnątrz ciasto przykryte smakowitym czekoladowym kremem śliwkowym. Jest warte grzechu, ale można je jeść bez większych wyrzutów sumienia.
  • babeczki lub muffinki – możemy upiec je z dodatkiem czekośliwki lub wykorzystać te wyjątkowe powidła z kakao do dekoracji gotowego deseru.
  • pączki – wypełnienie ze śliwkowej nutelli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego dżemu z róży lub wiśni w syropie.
  • owsianka – to pożywne śniadanie zasługuje na odrobinę dekadencji. Domowe powidła śliwkowe z czekoladą zapewnią z rana porcję błonnika i żelaza.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama