Porady:
- Z podanego przepisu otrzymamy około 10 słoiczków o pojemności 220 ml. Można wykorzystać zarówno tradycyjne naczynia do przetworów z zakrętką, jak i weki (z uszczelką i metalowym zaciskiem).
- Żeby upewnić się, że nutella ze śliwek z czekoladą przetrwa kolejne sezony w spiżarni, warto poddać ją pasteryzacji. Słoiki można wstawić w tym celu do garnka z gorącą wodą, piekarnika lub zmywarki.
- Nutella śliwkowa będzie wyśmienita nawet wtedy, gdy dodamy do niej wyłącznie kakao dobrej jakości. Polecamy jednak dorzucić do masy także czekoladę, która pomoże uzyskać odpowiednią konsystencję i głęboki smak. Wybierzmy produkt o zawartości kakao nie wyższej niż 60%, inaczej smarowidło będzie zbyt gorzkie. Można też użyć czekolady mlecznej, ale warto zmniejszyć wtedy ilość cukru w przepisie.
- Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w specjalny garnek do powideł. Wyglądem przypomina trochę wiaderko – zaopatrzony jest w rączkę ułatwiającą przenoszenie. Co ważne, garnek ma szeroką powierzchnię odparowywania, dzięki czemu śliwki będą smażyć się równomiernie i szybko.
- Najlepiej smakuje nutella ze śliwek węgierek. Warto wybierać bardzo dojrzałe i miękkie owoce. Są słodkie i szybko rozpadają się pod wpływem obróbki termicznej.
- Powidła śliwkowe z czekoladą można smażyć przez 2 lub 3 kolejne dni, codziennie po około 1,5 godziny. Taki zabieg pozwoli nie tylko rozsądnie rozplanować pracę, ale także uzyskać gęste przetwory o skoncentrowanym smaku i aromacie.
- Czekośliwka będzie miała mniej kalorii, jeśli zamienimy cukier na ksylitol, erytrol lub stewię. To dobra alternatywa dla fit nutelli z orzechów laskowych i daktyli.
Notka redakcyjna:
Nutella ze śliwek – jak ją urozmaicać?
Domowa nutella ze śliwek z kakao to wyśmienita alternatywa dla klasycznego czekoladowo-orzechowego kremu. Jest dużo zdrowsza, a przy tym smakuje równie dobrze. Owoców nie trzeba niczym zagęszczać, nasz przepis nie zawiera żadnego cukru żelującego. Sekretem naturalnej nutelli jest powolne smażenie śliwek, do momentu aż zaczną się rozpadać i utworzą gęstą masę. Na tym etapie można dorzucić różne pyszne dodatki, takie jak:
- orzechy – na przykład laskowe, włoskie lub ziemne. Sprawdzą się też migdały, nerkowce i pistacje. Sprawią, że całość będzie jeszcze ciekawsza w smaku. Nutella ze śliwek z czekoladą i orzechami to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych.
- przyprawy korzenne – na czele z wanilią, która podkreśla słodycz owoców. Cynamon, kardamon lub imbir dodadzą przetworom pikantną nutę. Nutella śliwkowa w takim wydaniu cudownie rozgrzeje zimową porą.
- suszone owoce – najlepiej daktyle lub figi. Należy je wcześniej namoczyć, a następnie posiekać i dodać do masy śliwkowej.
- chili – pikantna papryczka i czekolada to połączenie, które może zaskoczyć, ale jest niezwykle satysfakcjonujące. Składniki te świetnie się uzupełniają.
Do czego przyda się nutella śliwkowa?
Nutella ze śliwek z czekoladą może być jedzona jako smarowidło na kanapki, ale nie tylko. Będzie dobrze pasować do wielu ciast – możemy nawet użyć jej do posmarowania jednej z warstw tortu. Poza tym nada się do przeróżnych dań śniadaniowych lub obiadowych, słodkich przekąsek i deserów, takich jak:
- naleśniki – nutella śliwkowa świetnie uzupełni zarówno francuskie crêpes, jak i holenderskie poffertjes, amerykańskie pancakes lub polskie racuszki.
- gofry – wyobraźmy sobie pulchne w środku i chrupiące z zewnątrz ciasto przykryte smakowitym czekoladowym kremem śliwkowym. Jest warte grzechu, ale można je jeść bez większych wyrzutów sumienia.
- babeczki lub muffinki – możemy upiec je z dodatkiem czekośliwki lub wykorzystać te wyjątkowe powidła z kakao do dekoracji gotowego deseru.
- pączki – wypełnienie ze śliwkowej nutelli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego dżemu z róży lub wiśni w syropie.
- owsianka – to pożywne śniadanie zasługuje na odrobinę dekadencji. Domowe powidła śliwkowe z czekoladą zapewnią z rana porcję błonnika i żelaza.