Porady:
- Proporcje podane w przepisie są idealne na porcję dla 2 osób. Jeśli przygotowujemy kolację dla dwojga, warto ułożyć sałatkę na dwóch osobnych talerzach. W ten sposób zachowamy idealne proporcje i zadbamy o efekt wizualny.
- Do posypania sałatki możemy użyć także ziaren słonecznika lub orzechów – piniowych lub włoskich. Chrupiący dodatek prażonych migdałów idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i słonym serem.
- Sałatka z figami doskonale wygląda i świetnie smakuje nie tylko na liściach rukoli, ale także roszponki lub młodego szpinaku. Rukola jest wyrazista w smaku, z wyczuwalnymi nutami orzechowymi, z kolei roszponka – delikatna i podatna na przyjmowanie innych aromatów.
- Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z limonki, a do dressingu dodać kilka listków świeżej kolendry.
Notka redakcyjna:
Sałatka z figami – propozycja dodatków
Prosta sałatka z figami i rukolą stwarza wiele możliwości modyfikacji. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:
- sałatka z figami i szynką parmeńską – pokrojone w ćwiartki figi owijamy szynką parmeńską i układamy na zielonych listkach rukoli,
- sałatka z figami i kozim serem – to wyjątkowe połączenie z pewnością trafi do serc amatorów koziego sera. W tym przypadku rezygnujemy z fety, a do dressingu dodajemy szczyptę soli,
- sałatka z suszonymi figami – w takiej kompozycji doskonale sprawdzają się klasyczne greckie dodatki, takie jak: ser feta, czarne oliwki czy suszone pomidory,
- sałatka z figami i kurczakiem – do podstawowej kompozycji możemy dodać grillowane lub smażone filety z kurczaka, aby sałatka była bardziej sycąca. W takiej formie doskonale sprawdzi się na lunch lub lekki obiad,
- sałatka z granatem i figami – to z kolei świetna propozycja na imprezę. Barwna kompozycja z figami, granatem, gruszką i szynką parmeńską jest lekka, świeża i nietuzinkowa.
Pomysły na sałatkę z figami ogranicza tylko nasza wyobraźnia. W łączeniu składników warto jednak zadbać o umiar i balans. Dobrze jest przełamywać słodkie smaki słonymi dodatkami, np. serem lub szynką.
Jak jeść figi w sałatce?
Figi możemy jeść w całości razem ze skórką. Jeśli jednak nie pasuje nam jej smak, w łatwy sposób możemy wydostać miąższ ze środka. Wystarczy odchylić skórkę, jak w przypadku cząstek pomarańczy.
Owoce figi są odpowiednie do jedzenia także na surowo. Do sałatki z naszego przepisu podsmażamy je z miodem, aby skórka była słodsza, ale nie jest to konieczne. Równie dobrym pomysłem jest podanie surowych fig ze słodkim sosem winegret.
Co można zrobić z figami?
Figi to nadal mało popularne owoce – a szkoda, bo doskonale smakują w wielu różnych potrawach. Pokrojone w plasterki możemy położyć na kanapce, idealnie pasują także do śniadaniowej owsianki. Mogą być wdzięcznym dodatkiem do pieczonych mięs lub dań z grilla, a ponadto świetnie wyglądają jako dekoracja na torcie.
Poniżej kilka propozycji na dania i przetwory z figami:
- tarta z figami – pyszny pomysł na obiad lub imprezową przekąskę. Tym razem w zestawieniu z mozzarellą, boczkiem i orzechami włoskimi,
- pasztet z kaczki z figami – misterna kompozycja o wytwornym słodko–słonym smaku. Idealna na święta,
- dżem figowy – możemy go przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych owoców. To doskonały dodatek do mięs i serów, który można serwować zamiennie z konfiturą z czerwonej porzeczki lub żurawiny.
W kulinarnych eksperymentach warto pamiętać także o tym, co najprostsze – czyli o świeżych figach jedzonych ot tak, na przekąskę.