Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 20 dużych obwarzanek (po usmażeniu ok. 8 cm) i tyle samo małych kulek serowych.
- Aby oponki były miękkie, ciasto musi być gęste i lekko klejące się. Bez problemu wytniemy w nim koła, gdy zarówno stolnicę, jak i ciasto, oprószymy niewielką ilością mąki.
- W wersji bezglutenowej możemy zastąpić mąkę pszenną – owsianą.
- Sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia.
- Do obwarzanek z serem można użyć gotowego twarogu mielonego. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Niektóre produkty zawierają skrobię modyfikowaną, gumę guar i stabilizatory smaku, które nie są zdrowe i źle wpływają na smak. Wegetarianie też powinni uważać – twaróg ze sklepu może zawierać podpuszczkę, czyli enzym trawienny pochodzenia zwierzęcego.
- Zanim zaczniemy smażyć oponki, sprawdźmy temperaturę tłuszczu. Możemy użyć termometru kuchennego lub wrzucić do garnka mały kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się smażyć, to znak, że temperatura jest odpowiednia.
Notka redakcyjna:
Obwarzanki serowe z piekarnika
Osoby, które chcą ograniczyć ilość kalorii, mogą zrobić pieczone oponki z serem. Składniki pozostają takie same, jak w podstawowym przepisie, ale należy zmienić proporcje. Potrzebujemy:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 g mielonego twarogu,
- 1 jajka i 2 żółtka,
- 50 ml śmietany,
- 50 g cukru,
- 10 g cukru waniliowego ,
- 7 g proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej).
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy w nim duże oraz małe koła. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min.
Oponki z serka homogenizowanego
Jeśli chcemy, aby obwarzanki były jeszcze bardziej kremowe i delikatne, możemy zamiast twarogu dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym. Proporcje pozostają takie same, jak w podstawowym przepisie, czyli na 500 g mąki potrzebujemy 500 g serka. Do tego dodajemy 3 jajka, 200 g cukru, 10 g cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia (7 g).
Do ciasta warto dodać 10 ml spirytusu (lub innego alkoholu), aby oponki nie nasiąkały tłuszczem. Do obwarzanek z serkiem homogenizowanym nie potrzebujemy już śmietany.
Obwarzanki z serem i słodkimi dodatkami
Jeśli szykujemy serowe oponki na specjalną okazję, możemy ozdobić je w nieco bardziej wyszukany sposób:
- polewą czekoladową – można ją zrobić także z samej tabliczki czekolady, którą roztapiamy w kąpieli wodnej. W zależności od rodzaju czekolady otrzymamy inny smak i kolor. Możemy polać obwarzanki czekoladą deserową, a potem, używając rękawa cukierniczego, zrobić wzór z białej lub różowej czekolady,
- lukrem– możemy go przygotować w klasyczny sposób – z cukru pudru i wody (lub soku z cytryny). Jeśli chcemy, aby był bardziej gęsty, skorzystajmy z przepisu na lukier królewski do pierników,
- posypką cukrową – kolorowe cukierki w przeróżnych kształtach sypiemy na polewę lub lukier,
- mielonymi orzechami – świetnie komponują się z polewą z gorzką lub mlecznej czekolady.
Kolorowe obwarzanki z serem doskonale sprawdzą się na przyjęcie urodzinowe lub karnawałowy balik dla dzieci.