
Ciasto oczy carycy
- jajka: 8 szt.
- cukier: 480 g
- mąka ziemniaczana: 250 g
- ocet: 20 ml
- proszek do pieczenia: 10 g
- mąka tortowa: 80 g
- kakao: 80 g
- olej: 80 ml
- mleko: 440 ml
- budyń śmietankowy: 80 g
- cukier waniliowy: 16 g
- masło: 250 g
- galaretka agrestowa: 160 g
- kawa rozpuszczalna: 40 g
- woda: 125 ml
- czekolada deserowa: 50 g
- biszkopty: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na ciasto oczy carycy zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najpierw białka (6 szt.) ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo dodajemy do piany cukier, po czym wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i olej rzepakowy i całość ponownie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (5 g), kakao, 6 jajek, 2 żółtka oraz olej, a blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na spód jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostudzenia, a następnie przekrajmy je wzdłuż, na pól.
krok 2
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, a następnie dokładnie je mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Między czasie kawę zalewamy gorącą wodą, słodzimy i również pozostawiamy do ostudzenia. Dalej budyń gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym i pozostawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Wówczas, gdy osiągnie temperaturę pokojową miksujemy go z miękkim masłem, dodając go systematycznie do budyniu.
krok 3
Dalej na blasze układamy jedną połowę ciasta i smarujemy ją połową masy budyniową. Następnie biszkopty moczymy w naparze kawowym i układamy obok siebie na masie budyniowej. Pomiędzy biszkopty wlewamy galaretkę agrestową i wstawiamy całość do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej i przykrywamy dolną częścią biszkoptu. Na końcu ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. deską do krojenia i ponownie wstawiamy do piekarnika. Dalej polewamy go polewą czekoladową. Dekorujemy np. posiekanymi orzechami.

