Reklama

Bób najczęściej jadamy jako samodzielną przekąskę. Dziś poznamy jego sałatkowe zastosowanie.

Składniki:

Bób d’aucy – 1 paczka
6-8 plasterków bekonu
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 mała cebula dymka
świeża mięta
oliwa z oliwek – 3 łyżki
ocet z białego wina lub sok z cytryny – 1 łyżka
ostra musztarda – 1 łyżka
sól, pieprz do smaku

Kroki przygotowania:

Bób i groszek ugotuj do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia
Obierz przestudzony bób ze skórek
Plastry bekonu wysmaż na patelni, aż staną się chrupkie i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
Kiedy bekon nieco ostygnie – połam plastry na mniejsze kawałki
Dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj
Przygotuj sos z oliwy, octu i musztardy. Wymieszaj najpierw musztardę z octem, a następnie dolewaj cienkim strumieniem oliwę, aby zachować jednolita konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Wymieszaj delikatnie bób, groszek i dymkę z sosem, a bekon ułóż na gotowej sałatce
Posyp posiekanymi listkami świeżej mięty
Podawaj ze świeżym razowym pieczywem lub grzankami

Reklama

Porady:

Bób to smaczny i wartościowy składnik zdrowej kuchni, produkt o wielu zastosowaniach – od wyrafinowanych sałatek po proste i pożywne pasty do pieczywa czy zupę-krem. To znane od dawna warzywo strączkowe jest cennym źródłem białka i błonnika, a także kwasu foliowego i witaminy B12. Warto pamiętać o nim, jeśli kontrolujemy naszą wagę, gdyż przy niskiej wartości kalorycznej zapewnia szybko uczucie sytości.

Bób D'aucy, opakowanie 400 g

Bób d'aucy, opakowanie 400 g

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama