
Gołąbki z kapusty pekińskiej
- kapusta pekińska: 1 szt.
- ryż: 200 g
- cebula: 1 szt.
- olej rzepakowy: 15 ml
- mięso mielone: 800 g
- przecier pomidorowy: 80 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- majeranek: 5 g
- woda: 100 ml
- śmietana 18%: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kapusta: myjemy ją i delikatnie oddzielamy całe liście. W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania i blanszujemy w niej liście kapusty pekińskiej przez 2 min. Wyjmujemy na durszlak i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Ryż: gotujemy go na sypko w 300 ml wody przez ok. 15 min od momentu wrzenia. Pozostawiamy pod przykryciem do czasu, aż ziarna wchłoną wodę, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju na ładny, rumiany kolor.
krok 4
Farsz na gołąbki: w dużej misce mieszamy ugotowany ryż z mięsem mielonym z szynki. Dodajemy 30 g przecieru pomidorowego i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i majerankiem. Wyrabiamy ręką przez ok. 2 min.
krok 5
Zawijanie gołąbków: na dużej desce rozkładamy liście kapusty, na środek nakładamy farsz (ok. 100 g na jedną porcję). Składamy boki do środka, a następnie zawijamy gołąbki w ruloniki.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W naczyniu żaroodpornym układamy zawinięte gołąbki.
krok 7
Sos: pozostały przecier pomidorowy mieszamy z wodą i śmietaną. Polewamy nim gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowane do pieczenia.
krok 8
Pieczenie: gołąbki z sosem pomidorowym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min.

