Porady:
- Z 1 kg ogórków powinniśmy przygotować 3 słoiki z piklami na kanapki o pojemności 500 ml.
- Przed przystąpieniem do pracy nie tylko słoiki, ale także nakrętki wyparzamy w gorącej wodzie. Sprawdzamy także, czy nakrętki nie są uszczerbione i idealnie pasują do słoików.
- Zanim pokroimy ogórki w plastry warto z obydwu stron odciąć końcówki, aby wykluczyć ewentualną goryczkę.
- Na pikle najlepiej sprawdzają się młode ogórki średniej wielkości. Starsze mają duże pestki, które co prawda zmiękną w marynacie, ale sprawią, że ogórki kanapkowe nie będą już tak chrupiące.
- Marynatę wlewamy do słoików do wysokości ok. 1 cm od górnej krawędzi.
- Pierwszy słoik możemy otworzyć już po 2–3 dniach od pasteryzacji.
- Przetwory należy przechowywać w chłodnym miejscu przez maksymalnie 12 miesięcy.
Notka redakcyjna:
Ogórki kanapkowe – z czym smakują najlepiej?
Pyszne pikle sprawiają, że kanapki nabierają wyrazistości i charakteru. Ogórki z kurkumą i curry idealnie pasują do mięs i pasztetów – mięsnych oraz wegetariańskich. Poniżej kilka pomysłów na udane połączenia smakowe:
- pieczywo na zakwasie, pasta z fasoli i ogórki kanapkowe – popularne wegetariańskie smarowidło możemy przygotować w różnych wariantach, np. o smaku pomidorowym,
- bagietka, rillettes i ogórki w plasterkach – to pyszna opcja na mięsne kanapki we francuskim stylu,
- pieczywo, pastrami, ogórki kanapkowe i sos chrzanowy – opcja z wołowiną dla smakoszy peklowanego mięsa.
Do kanapek z ogórkiem świetnie sprawdzą się także pieczone mięsa pokrojone w plastry, np. karkówka z piekarnika lub szynka.
Inne pomysły na ogórki konserwowe na kanapki
Ogórki kanapkowe możemy przygotować także w innych marynatach. Wystarczy, że przed włożeniem do słoików, pokroimy je na plasterki. W zestawieniu ze świeżym pieczywem, wędliną lub pasztetem świetnie sprawdzają się także:
- ogórki w miodzie – są trochę mniej orientalne w smaku, ponieważ nie zawierają curry i kurkumy, ale nadal są chrupiące i przyjemnie słodko–kwaśne,
- ogórki po meksykańsku – wariant na ostro, z dodatkiem czosnku i papryczki chili,
- ogórki po kartusku – to wariant 2 w 1 – z dodatkiem czerwonej papryki, którą również można położyć na kanapki.
Możemy również postawić na klasyczne ogórki konserwowe z marchewką, cebulą, czosnkiem, koperkiem i chrzanem. Na kanapki świetnie sprawdzą się także ogórki kiszone lub małosolne.
Pasteryzowanie ogórków w słoikach
Ogórki możemy zalać także przestudzoną marynatą. Wtedy, przystępując do kolejnego kroku, czyli pasteryzacji, zalewamy słoiki wodą o podobnej temperaturze i wstawiamy do zagotowania. Ważną zasadą wekowania słoików jest unikanie dużych różnic temperatur. Inaczej szkło może popękać.
Domowe przetwory możemy pasteryzować również w piekarniku lub zmywarce (więcej na ten temat w artykule o alternatywnych metodach pasteryzacji). Po ostygnięciu sprawdzamy, czy wszystkie słoiki mają wklęsłe wieczka. Jeśli tak, to znaczy, że proces pasteryzacji przebiegł pomyślnie i możemy przełożyć pikle do domowej spiżarki. Słoiki, których wieczka nie są wklęsłe, wstawiamy do lodówki i spożywamy w pierwszej kolejności.