Porady:
- Ogórki po kartusku możemy dodatkowo wzbogacić o paprykę suszoną w płatkach. Wystarczy łyżeczka przyprawy na jeden słoik. Składnik ten rewelacyjnie podkreśli smak oraz aromat przetworów.
- Wybierajmy świeże ogórki gruntowe, które odznaczają się niewielkimi rozmiarami. Dzięki temu na pewno się zmieszczą w słoikach. Najlepiej sprawdzą się tutaj takie odmiany jak andrus, octopus, borus lub śremski.
- Słoiki, w których umieszczamy warzywa, powinny być wcześniej dokładnie umyte. Ponadto możemy dodatkowo wypłukać je wrzącą wodą. W ten sposób będziemy mieć pewność, że zostały one dobrze zdezynfekowane. Należy także zaznaczyć, że naczynia nie powinny być wyszczerbione lub uszkodzone. Polecamy wtedy kupić nowe słoiki.
- W przypadku słoików typu twist off, pasteryzację możemy również przeprowadzić w piekarniku. W takiej sytuacji nagrzewamy go do 120-130°C. Blachę wykładamy gazą lub ściereczką, a następnie układamy na niej słoiki. Całość wstawiamy do piekarnika. Po 20-30 minutach otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory na kolejne pół godziny. Po tym czasie odkładamy je na ręcznik kuchenny. Ustawiamy je do góry dnem.
- Ogórki kartuskie z reguły powstają z dodatkiem świeżej, słodkiej papryki. Jednak nic się nie stanie, jeśli postanowimy dodać ostrą.
Notka redakcyjna:
Ogórki po kartusku – z czym je podać?
Ogórki po kartusku to przetwory, które są bardzo popularne w północnej części Polski. Wiele osób ceni je za wyjątkowe walory smakowe. Jednak należy zaznaczyć, że dostarczają nam również wiele składników mineralnych oraz witamin. W związku z tym warto włączyć je do swojej diety. Możemy podać je z:
- świeżym pieczywem – wspaniale smakują z domowej roboty, żytnim chlebem na zakwasie. Niektórzy podają je także w towarzystwie bułki bądź bagietki,
- potrawami mięsnymi – takimi jak kotlet schabowy, mielony, a nawet pieczeń wołowa,
- pierogami – najlepiej wybrać ruskie lub te z mięsnym bądź grzybowym farszem. W ten sposób wzbogacimy smak i wartość odżywczą potrawy,
- pasztetem – takie połączenie to ciekawa propozycja na śniadanie lub kolację.
Ogórki po kartusku – o co możemy je wzbogacić?
Te popularne ogórki kartuskie możemy dodatkowo wzbogacić o:
- chili – to świetny pomysł dla wszystkich fanów pikantnych potraw. Możemy użyć zarówno tej świeżej, jak i sproszkowanej. W przypadku pierwszego produktu należy go wcześniej dokładnie oczyścić z pestek,
- curry – sprawi, że przetwory będą odznaczać się pięknym, żółtym kolorem i wspaniałym aromatem. Wystarczy wsypać tylko pół łyżeczki przyprawy na jeden słoik,
- musztardę – dodajemy ją do zalewy. Na 1,5 litra wody przeznaczamy ok. 5 łyżek musztardy,
- kminek – nada ogórkom przyjemnego, korzennego aromatu. Do każdego słoika dodajemy dosłownie kilka ziarenek,
- miód – polecamy sięgnąć po ten wielokwiatowy lub lipowy. Łączymy go ze składnikami zalewy. Należy pamiętać, żeby odjąć wtedy taką samą ilość cukru. W przeciwnym razie gotowy płyn będzie bardzo słodki.
Inne pomysły na przetwory z ogórkami w roli głównej
Ogórki są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu różnych przetworów. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- mizeria do słoików – ta popularna sałatka świetnie komponuje się z mięsnymi potrawami oraz ziemniakami,
- ogórki po żydowsku – skrywają w sobie dodatkowo marchewkę, cebulę, natkę pietruszki, a nawet seler,
- ogórki konserwowe – to niezastąpiony dodatek do wielu dań oraz sałatek.