Porady:
- Z podanej receptury otrzymamy około 8 słoików o pojemności 0,5 l.
- Osobom, które lubią pikantne smaki, polecamy zmodyfikować nasz przepis na ogórki po żydowsku. Wystarczy zwiększyć podaną w nim ilość pieprzu i czosnku.
- Choć przetwory z ogórków najczęściej pasteryzuje się na mokro, nie jest to jedyna metoda ich zakonserwowania. Można je również zawekować w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 120–130°C i umieścić w nim ogórki na około 30 minut. Po wyłączeniu urządzenia polecamy uchylić drzwiczki i zostawić w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.
- Słoiki (oraz ich wieczka) na ogórki w zalewie powinny być dokładnie wyczyszczone i wyparzone. W przeciwnym razie przetwory mogą się zepsuć.
- Gotowe przetwory z ogórków polecamy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica. Można je także umieścić w głębi zamykanej szafki kuchennej.
- Ogórki po żydowsku na zimę zyskają pełnię smaku po około 2 tygodniach od przygotowania.
- Jeżeli planujecie podarować najbliższym ogórki w słoiku jako prezent, możecie w łatwy sposób udekorować je przy pomocy kawałka bawełnianej lub koronkowej szmatki i jutowego sznurka. Wystarczy ułożyć materiał na wieczku i dokładnie go obwiązać.
Notka redakcyjna:
Ogórki po żydowsku – jak je wykorzystać w kuchni?
Chrupiące i sprężyste – takie właśnie są ogórki po żydowsku. Przepis dużo zyskuje dzięki połączeniu aromatycznych, pikantnych przypraw i słodko-kwaśnej zalewy octowej. Choć najczęściej podaje się je w wersji solo (w postaci smacznej przekąski), mają również wiele innych kulinarnych zastosowań. Przygotowane zgodnie z naszymi wskazówkami ogórki w zalewie świetnie wzbogacą smak takich dań, jak:
- domowa pasta jajeczna – wystarczy posiekać je w drobną kostkę, a następnie wymieszać ze startym jajkiem, odrobiną musztardy i majonezem. Równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do prostego twarożku z warzywami.
- kanapki – ogórki po żydowsku świetnie komponują się ze smakiem jakościowego sera żółtego, drobiowej lub wieprzowej szynki, pomidora oraz czerwonej cebuli. Można je także ułożyć na wierzchu kanapek z jajkiem lub łososiem. Osoby na diecie roślinnej chętnie łączą je z domową pastą z ciecierzycy.
- surówka lub sałatka – ogórki po żydowsku sprawdzają się idealnie w prostej kompozycji z cebulą i dressingiem z musztardy, cukru, oleju i octu balsamicznego. Wolicie bardziej treściwe dania? W takim razie z pewnością przypadnie Wam do gustu pożywna sałatka na bazie ogórków, kukurydzy, sera żółtego (typu gouda lub cheddar) i szynki drobiowej. Polecamy serwować ją z dressingiem majonezowym lub czosnkowym. Niektórzy dodają do niej również ryż na sypko. W takiej wersji sałatka z ogórków po żydowsku syci na naprawdę długie godziny.
Inne przetwory z ogórków
Pomysłów na ogórki w słoiku jest bez liku. Uwielbiamy kisić i konserwować warzywa na zimę i widać to w rozmaitości przepisów na przetwory. Do zalewy można dodać pikantny składnik, taki jak papryczki chili lub ostra musztarda, a także przyprawy korzenne, na przykład anyż gwiaździsty i cynamon. Podajemy kilka pomysłów na przetwory z ogórków gruntowych:
- Ogórki po cygańsku – dodatek koncentratu pomidorowego sprawia, że mogą być nie tylko smaczną słodko-kwaśną przekąską, ale także składnikiem sosów i różnych dań jednogarnkowych.
- Ogórki po meksykańsku – propozycja dla amatorów ostrych smaków. Przetwory z dodatkiem chili i czosnku sprawdzą się świetnie w roli wyrazistej przystawki do drugiego dania lub przekąski na imprezę.
- Ogórki po kaszubsku – oprócz standardowych dodatków, takich jak koper, czosnek i gorczyca, w zalewie znajdzie się słodka, łagodna, czerwona papryka.
- Ogórki watykańskie – różnią się od tradycyjnych ogórków konserwowych jednym nietypowym składnikiem, jakim są rodzynki. Ich intensywny smak podkręca słodycz zalewy. Ogórki papieskie z bakaliami świetnie komponują się między innymi z potrawami z grilla.