Porady:
Ogórki konserwowe na słodko to jeden z przepisów, które zawsze robię latem. Kilka słoików wykorzystuję niedługo po przygotowaniu - ogórki słodko-kwaśne są super do dań z grilla, takich jak karkówka z grilla, kaszanka czy szaszłyki. Ogórki słodko-kwaśne można je też dodać do sałatki ziemniaczanej. Pycha! Duży zapas robię jednak na zimę. Do tego warto mieć sprawdzone słoiki - pasteryzacja zapewni jakość przetworów, ale odpowiednie gadżety będą niezbędne, aby zrobić ogórki na słodko! Dla zachowania porządki w spiżarni i słoikach, przydadzą się z kolei odpowiednie, wytrzymałe regały.
Notka redakcyjna:
Ogórki na słodko mogą w pierwszej chwili zaskoczyć smakiem, ale bez obaw! Zalewa sprawi, że będą one smakowicie kwaskowate i przełamane nutą słodyczy. Warto pamiętać, żeby wybierać ogórki ze sprawdzonego źródła - niepryskane, bez sztucznych nawozów. Idealne będą ogórki słodko-kwaśne z własnego ogródka! Przed przygotowaniem należy je dobrze wyszorować, a następnie z pozostałymi składnikami ciasno ułożyć w słoikach. Po kilku dniach ogórki konserwowe na słodko będą idealne!