Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie powinny nam wyjść 4 słoiki z marynowanymi ogórkami o pojemności ok. 0,9 l.
- Aby ogórki w miodzie były bardziej jędrne, możemy przed włożeniem do słoików namoczyć je w misce z zimną wodą. Wystarczy 1 godz., aby uzupełnić ewentualne braki wody. Młodych ogórków nie trzeba namaczać.
- Aby zaostrzyć smak pikli, możemy dodać kilka ząbków czosnku lub papryczkę chili.
- Jak pasteryzować słoiki na zimę? O tym krok po kroku w naszym poradniku na temat różnych metod wekowania.
- Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i układamy na blacie wyłożonym ściereczką kuchenną. Po ostygnięciu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Notka redakcyjna:
Ogórki w miodzie po królewsku
Składniki na ogórki z miodem po królewsku są takie same, jak w podstawowym przepisie. Różnica jest taka, że mają formę sałatki, zatem:
- ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki o grubości ok 2 mm,
- zalewamy je solą, aby puściły soki,
- po 1–2 godz. odlewamy soki,
- zgodnie z podstawowym przepisem przygotowujemy zalewę octową.
Sałatkę z ogórków możemy zalać gorącą lub przestudzoną zalewą. Jeśli jest jeszcze ciepła, to słoiki pasteryzujemy w gorącej wodzie. Jeśli zdążyła ostygnąć, stopniowo podgrzewamy wodę razem ze słoikami.
Ogórki kiszone z miodem
Słodki dodatek miodu świetnie wzbogaci także smak ogórków kiszonych. W tym przypadku przygotowujemy słoną zalewę bez octu. Na słoik o pojemności 1 l dodajemy łyżkę miodu (ok. 15 ml).
W upalny dzień proces fermentacji przyspiesza. W związku z czym na drugi dzień warto sprawdzić stan przetworów i podokręcać wieczka.
Po 2–3 dniach otrzymamy lekko chrupiące ogórki małosolne. Po 10 dniach ogórki kiszone z miodem powinny być już dobre do spożycia.
Inne pomysły na ogórki w zalewie octowej
Jeśli lubimy marynowane ogórki, a przy tym jesteśmy w posiadaniu dużej ilości ogórków gruntowych, możemy je przygotować w różnych smakach:
- ogórki z kurkumą – świetnie wyglądają pokrojone w paseczki i mają przyjemny, zielono–żółty kolor,
- ogórki z curry – to słodko–ostra przekąska o orientalnym smaku,
- ogórki po żydowsku – czyli z dużą ilością przypraw i warzyw, takich jak marchewka, cebula, czosnek, seler i pietruszka,
- ogórki po meksykańsku – czyli na ostro, z dodatkiem czosnku i chili,
- ogórki po kartusku – z papryką, cebulą i czosnkiem.