Reklama

Ogórki w miodzie to prosty przepis na pyszne pikle, które warto przygotować z sezonowych warzyw. Świetnie smakują już po 7 dniach od zamknięcia w słoiku. Jeśli są pasteryzowane, możemy cieszyć się nimi przez całą zimę. Słodka zalewa octowa z dodatkiem aromatycznych przypraw sprawia, że warzywa są chrupiące i pełne smaku. W słoikach układamy je w całości, w plasterkach lub słupkach – jeśli chcemy, aby ogórki z miodem były od razu gotowe do podania na przystawkę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ogórki: dokładnie myjemy i odcinamy ogonki.

  • krok 2

    Dodatki: cebulę obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki.

  • krok 3

    Zalewa: w garnku podgrzewamy wodę z octem. Dodajemy miód, cukier i 2 płaskie łyżki soli (ok. 20 g). Całość gotujemy. Mieszamy składniki, aby dokładnie się rozpuściły.

  • krok 4

    Słoiki: dokładnie myjemy i wyparzamy (nakrętki również). W każdym układamy na dnie warzywa: marchewkę, cebulę i koper. Dodajemy przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka gorczycy – i ogórki. Całość zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy wieczka.

  • krok 5

    Ogórki w miodzie: pasteryzujemy przez 10 min w gorącej wodzie lub w piekarniku. Są gotowe do spożycia już po 7 dniach.

Porady:

  • Z proporcji podanych w przepisie powinny nam wyjść 4 słoiki z marynowanymi ogórkami o pojemności ok. 0,9 l.
  • Aby ogórki w miodzie były bardziej jędrne, możemy przed włożeniem do słoików namoczyć je w misce z zimną wodą. Wystarczy 1 godz., aby uzupełnić ewentualne braki wody. Młodych ogórków nie trzeba namaczać.
  • Aby zaostrzyć smak pikli, możemy dodać kilka ząbków czosnku lub papryczkę chili.
  • Jak pasteryzować słoiki na zimę? O tym krok po kroku w naszym poradniku na temat różnych metod wekowania.
  • Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i układamy na blacie wyłożonym ściereczką kuchenną. Po ostygnięciu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Notka redakcyjna:

Ogórki w miodzie po królewsku

Składniki na ogórki z miodem po królewsku są takie same, jak w podstawowym przepisie. Różnica jest taka, że mają formę sałatki, zatem:

  • ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki o grubości ok 2 mm,
  • zalewamy je solą, aby puściły soki,
  • po 1–2 godz. odlewamy soki,
  • zgodnie z podstawowym przepisem przygotowujemy zalewę octową.

Sałatkę z ogórków możemy zalać gorącą lub przestudzoną zalewą. Jeśli jest jeszcze ciepła, to słoiki pasteryzujemy w gorącej wodzie. Jeśli zdążyła ostygnąć, stopniowo podgrzewamy wodę razem ze słoikami.

Ogórki kiszone z miodem

Słodki dodatek miodu świetnie wzbogaci także smak ogórków kiszonych. W tym przypadku przygotowujemy słoną zalewę bez octu. Na słoik o pojemności 1 l dodajemy łyżkę miodu (ok. 15 ml).

W upalny dzień proces fermentacji przyspiesza. W związku z czym na drugi dzień warto sprawdzić stan przetworów i podokręcać wieczka.

Po 2–3 dniach otrzymamy lekko chrupiące ogórki małosolne. Po 10 dniach ogórki kiszone z miodem powinny być już dobre do spożycia.

Inne pomysły na ogórki w zalewie octowej

Jeśli lubimy marynowane ogórki, a przy tym jesteśmy w posiadaniu dużej ilości ogórków gruntowych, możemy je przygotować w różnych smakach:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama