
Ogórki z curry
- ogórek: 2 kg
- woda: 750 ml
- cukier: 170 g
- ocet: 190 ml
- sól: 5 g
- przyprawa curry: 15 g
- gorczyca: 5 g
- pieprz czarny: 16 szt.
- liść laurowy: 4 szt.
- koper: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Ogórki: dokładnie je myjemy, odcinamy końcówki. Całość obieramy ze skórek i kroimy w słupki.
krok 2
Słoiki: myjemy je, wyparzamy. Zarówno zakrętki i słoiki nie mogą być uszkodzone. Do każdego wkładamy po równo przyprawy, ciele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe i baldachy kopru.
krok 3
Układanie ogórków: wsadzamy je ciasno. Słoik można przechylić na bok i wypełnić go słupkami ogórków, na koniec wciskamy je w puste miejsca.
krok 4
Zalewa do ogórków z curry: do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, sól kamienną i curry w proszku. Gotujemy, do rozpuszczenia cukru - mieszamy, żeby przyspieszyć proces. Dolewamy 10% ocet, doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy. Mieszamy i wlewamy zalewę do słoików z ogórkami. Trzeba to robić dość szybko, żeby przyprawa curry nie opadła ponownie na dno. Ogórki muszą być całkowicie przykryte zalewą - zostawiamy 1 cm od rantu. Odstawiamy na chwilę, w razie potrzeby uzupełniamy płyn. Zakręcamy słoiki z ogórkami z curry.
krok 5
Pasteryzacja: dno dużego garnka wykładamy ściereczką, nie niej ustawiamy słoiki - nie mogą się stykać. Zalewamy ciepłą wodą do 3/5 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Ogórki z curry pasteryzujemy przez ok. 10 min. Dodatkowo po wyjęciu można ustawić je do góry dnem na kilka minut, żeby sprawdzić szczelność słoików.

