Porady:
- Z podanej receptury otrzymamy około 10 słoików o pojemności 0,5 l. Pełnię smaku osiągną po mniej więcej 2 tygodniach od przygotowania.
- Ogórki słodko-kwaśne z kurkumą możemy przygotować na różne sposoby – pokroić w plastry jak do mizerii lub podzielić na ćwiartki. Wszystko zależy od tego, jak będziemy chcieli je wykorzystać. W zależności od kształtu udekorują kanapkę lub urozmaicą deskę serów i wędlin skomponowaną na przyjęcie.
- Kiedy przygotowujemy większą porcję przetworów, do krojenia ogórków przyda się robot kuchenny z nakładką szatkownicy. W innym przypadku wystarczy mandolina lub ostry nóż szefa kuchni. Możemy obrać je ze skórki lub ją zostawić. Niezależnie od wybranej opcji zyskają piękną, żółtą barwę.
- Jeśli przypadł Wam do gustu nasz przepis na ogórki z kurkumą, z pewnością posmakują Wam też ogórki w curry. Ponieważ w tej mieszance przypraw znajduje się nie tylko kurkuma, ale także między innymi chili, cynamon, imbir, kmin rzymski, kolendra i kardamon, przetwory z jej dodatkiem będą miały intensywny, wyrazisty aromat. Na pewno posmakują miłośnikom orientalnych potraw.
- Ogórki z kurkumą na zimę w plastrach można też pasteryzować metodą na sucho, czyli w piekarniku – w temperaturze 120–130°C, przez 30 minut. Przetwory z ogórków najlepiej przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu, czyli w piwnicy lub szafce kuchennej.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać ogórki z kurkumą?
Ogórki kanapkowe z kurkumą mogą stanowić słodko-kwaśną przekąskę na zimno lub dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się jako składnik:
- kanapki panini lub domowych burgerów, nie tylko z klasyczną, mięsną wkładką, ale także warzywnych lub sojowych.
- sałatek i surówek – świetny pomysł na uzupełnienie obiadu w jesienne i zimowe miesiące. Z powodzeniem zastąpią tradycyjne dodatki, takie jak mizeria lub surówka z kapusty. Sałatka z ogórków z kurkumą będzie niezwykle smaczna, jeśli połączymy ją z dressingiem czosnkowym lub musztardowym.
- pasty kanapkowej – możemy pokroić je w drobną kostkę i wymieszać z wędzoną rybą lub delikatnym kurczakiem z rosołu. Ogórki w kurkumie to świetny dodatek do takich hitów śniadaniowych jak pasta jajeczna lub smarowidło do kanapek z tuńczykiem.
Pyszne, słodko-kwaśne plastry ogórków konserwowych możemy zawinąć w ruloniki i ozdobić nimi półmiski serów i wędlin. Doskonale komponują się z treściwymi, słonymi przekąskami.
Ogórki z kurkumą na zimę – dodatki do zalewy
Tę oryginalną przekąskę o charakterystycznym żółtawym kolorze możemy nieco zmodyfikować, jeśli dodamy do zalewy inne składniki. Świetnym pomysłem są na przykład ogórki z kurkumą i miodem – wielokwiatowym lub lipowym. Wystarczy odrobina tej słodyczy w każdym słoiku, żeby zmienić charakter przetworów. Jeśli lubimy wyraziste i ostre smaki, możemy dodać do zalewy sproszkowaną lub świeżą papryczkę chili. Intensywność aromatu podbije także świeży korzeń imbiru. Warto zetrzeć go na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki. Żeby uzyskać różnorodne warzywne przetwory, idealne do sałatek, polecamy dodać do słoika plastry cukinii i marchewki.
Inne przetwory z ogórków
Od pomysłów na ogórki konserwowe z rozmaitymi dodatkami można dostać zawrotu głowy. Ciekawych przepisów na przetwory na zimę jest całe mnóstwo, a my przedstawiamy niektóre z nich:
- Ogórki z musztardą – pozycja obowiązkowa na półce każdej spiżarni. Świetnie pasują do sycących dań mięsnych, takich jak karkówka lub żeberka.
- Ogórki z chili – świetna propozycja dla miłośników pikantnych potraw i godny konkurent ogórków w curry lub kurkumie.
- Ogórki watykańskie – z pewnością prześcigają ogórki kiszone i konserwowe pod względem oryginalności, którą zawdzięczają niecodziennemu składnikowi, a mianowicie rodzynkom.
- Ogórki po żydowsku – niby proste, ale smakują genialnie dzięki dodatkowi aromatycznych ziół i przypraw, takich jak gorczyca, ziele angielskie, czosnek, natka pietruszki i nać selera.