
Zupa ogórkowa na rosole
- gotowy rosół: 1 l
- ziemniaki: 5 szt.
- kiszone ogórki: 7 szklanka
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- śmietana: 45 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Następnie ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce.
krok 2
Ogórki: ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Możemy dodać też gotowy przecier ogórkowy, ze sklepu lub domowy.
krok 3
Gotowanie ogórkowej na rosole: do garnka wlewamy wywar mięsny, podgrzewamy go, dodajemy ziemniaki i gotujemy je przez 5 minut. Potem dodajemy marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe. Tym razem gotujemy przez 10-15 minut. Następnie zupę należy gotować 15-20 minut, po tym Po tym czasie dodajemy starte ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doprowadzamy do ponownego zagotowania.
krok 4
Podanie: zupę ogórkową na rosole warto zabielić śmietaną 18% - wcześniej trzeba ją zahartować, czyli wymieszać z odrobiną ciepłej zupy. Dzięki temu się nie zwarzy. Dodatkowo możemy ją posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki, a nawet szczypiorkiem.

