Reklama

Zupa ogórkowa na rosole to świetny sposób na wykorzystanie wcześniej przygotowanej zupy. To doskonały posiłek dla osób lubiących kwaśne i wyraziste smaki, zwłaszcza, jeśli dolejemy do niej dodatkowo kwas z ogórków. Z dodatkiem ziemniaków jest pożywna i syci na długo, uwielbiają ją dzieci - można też spotkać ogórkową z ryżem. To też świetny pomysł na wykorzystanie rosołu z poprzedniego obiadu, zgodnie z zasadą niemarnowania jedzenia. Podpowiadamy, jak zrobić zupę ogórkową z kiszonych ogórków.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Następnie ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce.

  • krok 2

    Ogórki: ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Możemy dodać też gotowy przecier ogórkowy, ze sklepu lub domowy.

  • krok 3

    Gotowanie ogórkowej na rosole: do garnka wlewamy wywar mięsny, podgrzewamy go, dodajemy ziemniaki i gotujemy je przez 5 minut. Potem dodajemy marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe. Tym razem gotujemy przez 10-15 minut. Następnie zupę należy gotować 15-20 minut, po tym Po tym czasie dodajemy starte ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doprowadzamy do ponownego zagotowania.

  • krok 4

    Podanie: zupę ogórkową na rosole warto zabielić śmietaną 18% - wcześniej trzeba ją zahartować, czyli wymieszać z odrobiną ciepłej zupy. Dzięki temu się nie zwarzy. Dodatkowo możemy ją posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki, a nawet szczypiorkiem.

Porady:

  • Zupa ogórkowa na rosole będzie miała głębszy smak, jeśli starte ogórki przesmażymy na patelni z czosnkiem i masłem. Powinny się delikatnie zarumienić i przyjemnie pachnieć. Najlepsza do tego będzie patelnia o nieprzywierającym dnie, które w równomierny sposób przewodzi temperaturę, np. powlekana ceramiką, stalowa, żeliwna. Taki przepis na zupę ogórkową na rosole z pewnością zyska uznanie podczas rodzinnego obiadu lub spotkania w gronie znajomych.
  • Ogórkowa to tradycyjny posiłek przygotowywany w kuchni polskiej. Mamy i babcie często ją przygotowywały w ramach rodzinnego obiadu. Najczęściej zupa ogórkowa na rosole przygotowywana była z ziemniakami. Ale można ją podać również z ryżem. Od czasu do czasu spotykana jest zupa ogórkowa na rosole z makaronem. W tej wersji szczególnie smakuje ze świeżym, domowym makaronem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama