Reklama

Okoń z masełkiem czosnkowym - to przepis, jak okoń może pojawić się w prostym przygotowaniu na nasz rodzinny obiad. Masło sprawia, że okoń będzie przepyszny! Wprost aromatyczna, soczysta ryba. Warto wiedzieć, że okoń morski, to inaczej labraks. Polecam :)

Składniki:

1 Okoń morski świeży ( ja kupiłam w Biedronce już wypatroszonego)
2 zabki czosnku
1/2 łodygi selera + 3 małe gałązki natki od selera
3 plastry cytryny
1 łyzka masła
1 łyzeczka przyprawa do ryb
sól,pieprz wg.uznania
folia aluminiowa do zawinięcia
1 łyzka oliwy do posmarowania foli

Kroki przygotowania:

Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.Robimy masło czosnkowe.Tj. obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,dodajemy łyżkę masła i mieszamy na jednolitą papkę.Łodygę selera wraz z natką siekamy a cytrynę (plastry) kroimy na cztery lub na dwa.
Okonia nacinamy z obu stron w czterech miejscach.W ponacinana rybę wciskamy masło czosnkowe.Środek solimy i wkładamy cytrynę i posiekany seler.
Tak przygotowaną rybę układamy na wysmarowanej oliwą foli aluminiowej.Kropimy cytryną,posypujemy solą i pieprzem,przyprawą do ryb i pozostała natką selera.Oczywiście z obu stron. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Pod koniec pieczenia odwijamy folię i zapiekamy ją jeszcze 10 minut i możemy podawać.
Ja podałam z frytkami i gotowanymi warzywami .....

Reklama

Porady:

W przepisie na okonia wykorzystałam wypatroszonego okonia z dyskontu, ale bez problemu świeżą rybę kupicie także na targowisku czy w sklepach rybnych, które specjalizują się w takim asortymencie. Masło czosnkowe - można kupić gotowe, ale ja polecam zrobić, jak w przepisie. Okoń morski u mnie podawany jest z piekarnika.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama