Porady:
- Japońskie naleśniki okonomiyaki należy smażyć na tłustej patelni, najlepiej z grubym dnem.
- W przepisie można wykorzystać białą kapustę lub pekińską. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, przed dodaniem kapusty do ciasta, można ugnieść ją dłonią, aby była bardziej miękka.
- Do okonomiyaki można dodać także pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, a zamiast cebuli dymki – pokrojony w paseczki por.
- Mleko można zastąpić bulionem warzywnym lub mięsnym. Oryginalnie japońskie naleśniki z kapustą robione są na bulionie dashi, gotowanym z dodatkiem alg i suszonej ryby bonito. Dashi jest dostępne w sklepach w postaci proszku, który należy rozmieszać z wodą.
Notka redakcyjna:
Czym jest okonomiyaki?
Kuchnia japońska jest zdrowa, lekka i egzotyczna. W japońskich restauracjach można skosztować nie tylko sushi czy ramen z makaronem udon. Jedną z bardziej popularnych potraw jest okonomiyaki, przez niektórych nazywane japońską pizzą lub japońskimi naleśnikami.
Japońskie „okonomi” oznacza „to, co lubisz”. Innymi słowy – ile osób, tyle przepisów na okonomiyaki. Każdy kucharz może dodać do nich swoje ulubione składniki, podając placki z wędzonym boczkiem, krewetkami, jajkiem sadzonym, serem lub warzywami. Tym samym japońskie naleśniki okonomiyaki to świetny przepis w duchu zero–waste.
Dodatki do okonomiyaki
Okonomiyaki serwowane są z różnymi dodatkami. Warto poszukać tradycyjnych, japońskich smaków, dzięki którym podróż kulinarna do kraju kwitnącej wiśni będzie jeszcze ciekawsza. W Japonii popularne są:
- kiełki, które przyjemnie chrupią i nadają potrawie świeżości. Można wybrać kiełki fasoli mung lub kiełki soi,
- kiszonki – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wspomagają trawienie i wzmacniają odporność. Do okonomiyaki doskonale pasuje kiszona rzodkiewka,
- wodorosty – z wakame można przygotować pyszną sałatkę, dodając do nich olej sezamowy, prażony sezam i sos sojowy.
Sos do okonomiyaki
Japońskie placki z kapustą podawane są z majonezem i specjalnym sosem do okonomiyaki. Aby go przygotować, potrzebujemy:
- 45 ml ketchupu,
- 30 ml sosu Worcestershire,
- 30 ml sosu sojowego,
- 5 g cukru,
- 10 ml soku z imbiru.
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy sok. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji sosu. Jeśli jest za rzadki, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną (5 g), rozmieszaną w małej ilości zimnej wody (50 ml).