Reklama

Old fashioned drink to popularny, tradycyjny koktajl, który wyróżnia się słodko-gorzkim smakiem. Jego aromat skrywa w sobie cytrusowe oraz korzenne nuty. Gotowy napój podajemy z dodatkiem dużych kostek lodu i skórki pomarańczy. Niektórzy dekorują go także wiśnią. Old fashioned drink z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom whiskey.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pomarańcza: należy ją dokładnie wyszorować oraz wyparzyć. Następnie obieramy ją za pomocą noża. Jeden długi kawałek skórki odkładamy na później.

  • krok 2

    Old fashioned drink: do szklanki wrzucamy kostki lodu. Wlewamy whiskey, syrop cukrowy i kilka kropel ziołowej nalewki angostury. Całość dokładnie mieszamy.

  • krok 3

    Podanie: skórkę pomarańczy zginamy na pół i wrzucamy do drinka.

Porady:

  • Old fashioned drink pijemy w szklankach o grubym, szerokim dnie oraz niskich, prostych ściankach. Takie naczynie nazywane jest także tumbler. Napój zazwyczaj dekorujemy skórką z pomarańczy bądź cytryny i wisienką koktajlową. Niektórzy podają go dodatkowo z kawałkami owoców. Tradycyjnie dodawane są do niego wyjątkowo duże kostki lodu. Niekiedy cechują się one kształtem kuli albo sześcianu.
  • Drink klasycznie powstaje na bazie amerykańskiej lub żytniej whiskey. Jednak niektórzy zamieniają ten alkohol na gin, ciemny rum, a nawet brandy.
  • Syrop cukrowy z łatwością przygotujemy sami. Wystarczy rozpuścić 100 g cukru w 50 ml wrzątku. Przed dodaniem płynu do drinka, należy go całkowicie ostudzić. Najlepiej dodatkowo schłodzić go w lodówce. Warto również zaznaczyć, że w wielu przepisach na old fashioned drink, kostkę cukru rozciera się z wodą gazowaną oraz angosturą.
  • Szklanki, w których podajemy drinka, polecamy wcześniej dobrze schłodzić. Wystarczy włożyć je na 30 minut do lodówki. Dzięki temu napój będzie zimny przez dłuższy czas.
  • Angostura to ciemnoczerwona nalewka ziołowa. Wchodzi w skład wielu drinków, w tym old fashioned. Odznacza się tak intensywnym smakiem, że najczęściej dodaje się tylko kilka kropli. Produkt kupimy w specjalistycznych sklepach barmańskich.
  • Zamiast skórki pomarańczy możemy użyć tej z cytryny. Owoc należy wcześniej dokładnie umyć oraz wyparzyć.
  • Ten popularny drink z whiskey można dowolnie modyfikować. Fani orzeźwiających napojów dodają do niego sok żurawinowy lub pomarańczowy. Zdarza się również, że syrop cukrowy zastępowany jest miodem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama