
Omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jajka: 2 szt.
- sól: 1 szczypta
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
- mleko: 2 łyżki stołowe
- mąka: 1 łyżka stołowa
- proszek do pieczenia: 1 szczypta
- olej: 2 łyżki stołowe
- maliny: 100 g
- borówki amerykańskie: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli i 1/2 łyżki cukru pudru. Żółtka ubijamy z dodatkiem pozostałego cukru, dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubite białka. Całość mieszamy.
krok 2
Patelnię skrapiamy olejem i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i smażymy na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5–8 min. Omlet wykładamy na nagrzany talerz, rozkładamy owoce i posypujemy cukrem. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami.

