
Omlet cesarski (Kaiserschmarren)
- jajka: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- mąka: 3 łyżki stołowe
- mleko: 0.5 szklanki
- rodzynki: 50 g
- masło: 4 łyżki stołowe
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- płatki migdałowe: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Białka ostrożnie oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich rozmieszane żółtka.

krok 2
Masę delikatnie mieszamy, jednocześnie powoli wsypując mąkę i dolewając mleko. Jeśli omlet cesarski przygotowujemy z rodzynkami, należy wsypać je do ciasta razem z mąką.

krok 3
Na dużej patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Wlewamy ciasto na omlet cesarski i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód omletu jest przypieczony, łopatką dzielimy go na małe kawałki i jeszcze chwilę smażymy.

krok 4
Gotowy omlet cesarski przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podprażonymi płatkami migdałów. Podajemy z powidłami śliwkowymi. W sezonie zaś możemy podać ze świeżymi owocami jagodowymi: malinami, jeżynami i borówkami.


