
Omlet grecki to śniadanie pełne greckich smaków. Feta, czarne oliwki i oregano nadają śródziemnomorskiego sznytu. Omlet grecki z pewnością urozmaici codzienne śniadania.
Składniki:
czerwona cebula
strąk czerwonej papryki (najlepiej łagodnej, typu ramiro)
4 mięsiste pomidory
8 niedużych jajek (lub 6 dużych)
duża szczypta oregano
sól, pieprz, olej
garść czarnych oliwek bez pestek
kawałek dobrego, suchego sera feta
świeża bazylia i tymianek do posypania
Kroki przygotowania:
Cebulę kroimy w cienkie piórka, oczyszczoną paprykę w drobną kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i wyjmujemy pestki
miąższ kroimy w kostkę. Jajka rozmącamy widelcem z oregano, solą i pieprzem do smaku. Na patelni o śr. ok. 20 cm rozgrzewamy 1–2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, szklimy, po czym dodajemy paprykę i przesmażamy 3 min.
Dodajemy pomidory i pokrojone na plasterki oliwki, oprószamy solą i pieprzem, podduszamy przez 1 min. Zalewamy jajkami, smażymy 5 min, poruszając patelnią. Posypujemy pokruszoną fetą, trzymamy na ogniu jeszcze 10 min. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii i tymianku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

