Omlet marchewkowy
- mąka orkiszowa: 40 g
- jajka: 1 szt.
- marchewka: 60 g
- ksylitol: 15 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- cynamon: 2 g
- olej: 3 ml
- jogurt naturalny: 70 g
- borówki amerykańskie: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki lub za pomocą malaksera.

Make eat easy krok 2
Jajko (duże lub 2 małe) myjemy, osuszamy, wbijamy je do miski ze startą marchewką. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon (można też po prostu posypać nim wierzch omleta) i sól. Opcjonalnie można wsypać 15 g ksylitolu, erytrytolu lub cukru. Dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, żeby omlet zyskał dodatkową, naturalną słodycz, do ciasta można dołożyć drobne rodzynki.

Make eat easy krok 3
Patelnię średniej wielkości (żeby omlet wyszedł grubszy, niż standardowy) smarujemy olejem i rozgrzewamy ją. Wlewamy ciasto wlewamy, rozprowadzamy je równomiernie, poruszając patelnią.

Make eat easy krok 4
Omlet marchewkowy smażymy na średnim ogniu z dwóch stron aż się zrumieni, ok. 2–3 minuty.

Make eat easy krok 5
Omlet z marchewką kroimy na 4 części. Na każdej z nich robimy kleks z jogurtu naturalnego i posypujemy borówkami. Odpowiednie będą też inne owoce: maliny, jeżyny, jagody, poziomki, kawałki brzoskwini lub nektarynki, a nawet jabłko duszone, jak do szarlotki. Wierzch można dodatkowo posypać cynamonem.

Make eat easy


