Porady:
- Nie obieramy cukinii ze skórki, aby zachować jej ładny ciemnozielony kolor.
- Możemy ją pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W omlecie świetnie wygląda także tagliatelle z cukinii, czyli wstążki, które zrobimy w niecałą minutę przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Cukinię możemy dodatkowo posypać przyprawami – kurkumą, sproszkowanym czosnkiem lub suszonym oregano.
- Aby omlet był bardziej puszysty możemy osobno ubić białka na sztywną pianę. Następnie ostrożnie mieszamy je z rozkłóconymi żółtkami.
- Do posypania omletu po wierzchu sprawdzi się nie tylko koperek i szczypiorek, ale także natka pietruszki, bazylia, kolendra lub inne świeże zioła.
Notka redakcyjna:
Dodatki do omletu z cukinią
Prosty przepis na omlet z cukinią możemy wzbogacić o klasyczne dodatki, takie jak ser żółty, szynka czy pomidory. W kompozycji z soczystym zielonym warzywem świetnie sprawdzą się także:
- cebula – kroimy ją w kostkę, plastry lub pióra i podsmażamy razem z cukinią na patelni,
- czosnek – ząbki obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy z cukinią na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił,
- chili – ostry dodatek dla osób, które lubią pikantne potrawy. Papryczkę chili kroimy wzdłuż, wycinamy pestki, a następnie siekamy na drobne plasterki,
- suszone pomidory w oleju – świetnie komponują się z cukinią, dodając jest wyrazistości i charakteru,
- ser feta – uzupełnia danie o smak słony i sprawia, że całość jest bardziej sycąca.
Zapiekany omlet z cukinią i serem
W wersji z piekarnika możemy od razu wymieszać startą cukinię z masą jajeczną. Następnie przelewamy ją do ceramicznej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 20 cm. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Opcjonalnie układamy plasterki pomidora i pokrojoną w paski szynkę.
Pomysł na zapiekany omlet powstał z inspiracji włoską frittatą z cukinią, którą możemy przygotować na patelni lub w piekarniku. W odróżnieniu do omletu, warzywne dodatki, których zazwyczaj jest dużo więcej, wymieszane są z masą jajeczną.
Co zrobić z cukinii na śniadanie?
Omlet z cukinią to jedna z wielu opcji na pyszne, sycące, a przy tym lekkie śniadanie wegetariańskie (mięsożercy mogą dodać kilka plasterków szynki lub boczku). Poniżej lista najciekawszych propozycji:
- gofry z cukinią – do gęstego ciasta na klasyczne gofry dodajemy startą i odciśniętą z wody cukinię. W ten sposób otrzymujemy pyszne, zielone gofry, które doskonale smakują z wytrawnymi dodatkami,
- placki z cukinii na słodko – to pomysł na pyszne jogurtowe placuszki z warzywnym dodatkiem, który nie przeszkadza w podaniu ich z owocami i bitą śmietaną,
- szakszuka z cukinią i papryką – to dodatki, które doskonale pasują do słynnej bliskowschodniej potrawy. Oczywiście nie zapominamy o głównym dodatku do szakszuki, czyli pomidorach,
- owsianka z cukinią – starte na wiórki warzywo możemy także dodać do pożywnej owsianki na mleku. Świetnie smakuje z miodem i orzechami,
- jajecznica z cukinią – to świetna alternatywa dla śniadaniowych klasyków,
- muffinki z cukinią – doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole lub pracy.