Reklama

Omlet z dyni, halloumi i chili to świetny pomysł na rozgrzewające i sycące śniadanie. Jest przyjemnie maślany, wyrazisty, a przy tym pikantny. Papryczki chili doskonale przełamują delikatny smak sera i jajek, a dodatek świeżej mięty działa ożywczo na kubki smakowe. Ząbek czosnku użyty w daniu jest jak kropka nad i - wydobywa bowiem smak dyni, uwydatnia ją i powoduje, że nie znika wśród bogactwa innych składników. Omlet z dyni, halloumi i chili to jedna z ciekawszych propozycji na pierwszy posiłek dnia, choć doskonale sprawdzi się również na kolację.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal:339
  • tłuszcz:27 g
  • tłuszcz nasycony:10 g
  • węglowodany:3 g
  • cukry:3 g
  • błonnik:1 g
  • białko:21 g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Halloumi: ser kroimy na plastry. Następnie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek lub olej, czekamy aż się rozgrzeje i kładziemy na nim plastry sera. Smażymy halloumi z każdej strony przez 1-2 minuty na złoty kolor. Następnie zdejmujemy ser z patelni i odkładamy na talerz.

  • krok 2

    Dynia: obieramy dynię ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię, na której smażyło się halloumi, dolewamy olej. Rozgrzewamy go, a następnie wrzucamy tam dynię i smażymy na złoty kolor, czekając aż zmięknie. Trwa to około 10 minut. W kolejnym kroku dodajemy obrany z łusek i zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokrojone w plasterki papryczki chili. Dorzucamy na patelnię i trzymamy tam około 2 minut. Potem zalewamy 2 łyżkami balsamicznego octu, dokładamy halloumi na patelnię.

  • krok 3

    Jajka: myjemy dokładnie jajka, rozbijamy do miseczki i albo roztrzepujemy widelcem lub też przelewamy do niewielkiego garnka i miksujemy, aby stały się puszyste. Następnie solimy je i wlewamy na patelnię, gdzie smażą się pozostałe składniki omletu. Myjemy listki mięty, kroimy drobno i wsypujemy na ścinające się jajka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy około 5 minut aż jajka na górze się zetną.

  • krok 4

    Podanie: zdejmujemy omlet z patelni, kroimy na 3 części, serwujemy z sałatką i dodatkiem żytniego chleba.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama