
Omlet z dyni, halloumi i chilli
- jajka: 6 szt.
- olej: 20 ml
- halloumi: 175 g
- dynia: 500 g
- czosnek: 2 g
- papryka chili: 24 g
- ocet balsamiczny: 10 ml
- świeża mięta: 5 liści
- sól: 2 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:339
- tłuszcz:27 g
- tłuszcz nasycony:10 g
- węglowodany:3 g
- cukry:3 g
- błonnik:1 g
- białko:21 g
Sposób przygotowania
krok 1
Halloumi: ser kroimy na plastry. Następnie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek lub olej, czekamy aż się rozgrzeje i kładziemy na nim plastry sera. Smażymy halloumi z każdej strony przez 1-2 minuty na złoty kolor. Następnie zdejmujemy ser z patelni i odkładamy na talerz.
krok 2
Dynia: obieramy dynię ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię, na której smażyło się halloumi, dolewamy olej. Rozgrzewamy go, a następnie wrzucamy tam dynię i smażymy na złoty kolor, czekając aż zmięknie. Trwa to około 10 minut. W kolejnym kroku dodajemy obrany z łusek i zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokrojone w plasterki papryczki chili. Dorzucamy na patelnię i trzymamy tam około 2 minut. Potem zalewamy 2 łyżkami balsamicznego octu, dokładamy halloumi na patelnię.
krok 3
Jajka: myjemy dokładnie jajka, rozbijamy do miseczki i albo roztrzepujemy widelcem lub też przelewamy do niewielkiego garnka i miksujemy, aby stały się puszyste. Następnie solimy je i wlewamy na patelnię, gdzie smażą się pozostałe składniki omletu. Myjemy listki mięty, kroimy drobno i wsypujemy na ścinające się jajka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy około 5 minut aż jajka na górze się zetną.
krok 4
Podanie: zdejmujemy omlet z patelni, kroimy na 3 części, serwujemy z sałatką i dodatkiem żytniego chleba.

