
Omlet z fetą i papryką Vaiana
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jajka: 2 szt.
- papryka wędzona: 1 szczypta
- szczypiorek: 1 łyżka stołowa
- feta: 2 łyżki stołowe
- czosnek: 1 ząbek
- szpinak: 0.5 szklanki
- suszone pomidory: 3 szt.
- czerwona papryka: 0.5 szt.
- woda: 1 łyżka stołowa
- olej rzepakowy: 0.5 łyżeczki
- chili: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Paprykę pokroić na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gdy czosnek się zrumieni, dodać liście szpinaku, pokrojone suszone pomidory i łyżkę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Smażyć przez 2–3 minuty, delikatnie mieszając.
krok 2
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać do nich sól, pieprz i wlać na patelnię. Przykryć patelnię i smażyć wszystko na małym ogniu. Gdy masa będzie częściowo ścięta, dodać na wierzch pokruszony ser feta i przykryć jeszcze na 1–2 minuty. Przed podaniem
posypać szczypiorem.

