
Omlet możemy komponować dowolnie, z dodatkiem warzyw i świeżych ziół będzie zdrowym i pożywnym śniadaniem.
Składniki:
4 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1/2 czerwonej papryki
3 plasterki szynki
2 jajka
sól
odrobina oleju do posmarowania patelni
2 łyżki startego parmezanu do posypania
Kroki przygotowania:
Groszek wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Oczyszczoną paprykę i szynkę kroimy w małe kawałki. Jajka ubijamy na delikatną pianę, solimy do smaku, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem.
Ostrożnie wylewamy jajka, na wierzchu równomiernie rozkładamy paprykę, groszek i szynkę i posypujemy parmezanem. Smażymy z dwóch stron, aż omlet dobrze się zetnie.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Porady:
Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.
Zobacz też: omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi

