
Omlet z pomidorami i mozzarellą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jajka: 4 szt.
- parmezan: 10 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- pomidorki koktajlowe: 10 szt.
- mozzarella: 100 g
- masło: 1 łyżeczka
- bazylia: 10 liści
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy trzepaczką (dzięki temu omlet będzie puszysty). Do rozmieszanych jajek dodajemy parmezan, sól i pieprz. Umyte pomidory dzielimy na połówki oraz odsączamy kulki mozzarelli (bądź kroimy w małe plastry większą kulkę mozzarelli).

krok 2
Następnie na patelni podgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną, smażymy. Gdy jajka lekko się zetną, na wierzchu układamy połówki pomidorów, a pomiędzy nimi mozzarellę. Podgrzewamy 5 minut pod przykryciem, aż ser apetycznie się rozpuści. Omlet podajemy ciepły, posypany listkami świeżej bazylii, z kromką żytniego chleba.


