
Omlet nie musi być nudny. Przygotujmy omlet z rybą i tymiankiem, żeby dorze zacząć dzień - nasyci nas na długi czas.
Składniki:
35 dag ugotowanego w wywarze z jarzyn dorsza
5 jajek
4 łyżki zimnego mleka
2–3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki mąki
sól, pieprz
garść listków świeżego tymianku
łyżka masła
Kroki przygotowania:
Ugotowaną i pozbawioną ości rybę kroimy na małe kawałki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy zimne mleko, tarty ser i dokładnie ubijamy trzepaczką lub widelcem, dodajemy mąkę, sól, pieprz i tymianek, dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy dwie patelnie, na każdej topimy po pół łyżki masła i układamy połowę dorsza. Na rybę wylewamy po porcji ciasta. Gdy omlety się zetną z wierzchu, zsuwamy je na talerze.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Porady:
Klasyczny omlet z rozmieszanych jajek z dodatkami smażymy tylko z jednej strony na patelni z grubym dnem. Mieszaninę wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, a kiedy jest lekko przysmażona i wilgotna u góry, zsuwamy na talerz. Omlety podajemy bardzo gorące, zaraz po usmażeniu, ale możemy także złożyć je i podać na zimno.
Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.
Zobacz też: omlet ze szparagami, szynką i oscypkiem

