Porady:
- Omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednakże jego smak zależy od jakości wykorzystanych składników. Zdecydowanie najważniejsze są jajka – najlepiej wybrać jajka wiejskie lub jajka oznaczone cyfrą „0” (ewentualnie „1”).
- W naszym przepisie na omlet z pieczarkami radzimy wykorzystać mleko, które sprawi, że zyska on na puszystości. Opcjonalnie mleko możemy zastąpić śmietaną.
- Omlet należy smażyć na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym, najlepiej na średnim ogniu z każdej ze stron. Jeśli przygotowujemy omlet z szynką i pieczarkami według naszego przepisu, to należy nieco wydłużyć czas jego smażenia, najlepiej zmniejszyć ogień pod koniec smażenia i kontynuować je pod przykryciem jeszcze przez 3-4 minuty.
- Do przygotowania omletu z szynką i pieczarkami najlepiej wykorzystać szynkę konserwową. Z kolei jeśli chodzi o pieczarki, to w zależności od preferencji, przed dodaniem ich do omletu, możemy je lekko podsmażyć. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie pieczarek marynowanych.
- Nasz przepis na omlet z pieczarkami i z szynką możemy nieco zmodyfikować, dodając do niego również ser – najlepiej mozzarelle, goudę, cheddar lub masdamer. Omlet z serem i pieczarkami jest świetną opcją dla osób, które nie jedzą mięsa.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić puszysty omlet?
Omlet jest uniwersalną propozycją śniadaniową - sama masa jajeczna, która tworzy omlet jest świetną bazą do tworzenia różnych wariacji smakowych. Można przygotowywać zarówno omlet w wersji wytrawnej np. według naszego przepisu na omlet z pieczarkami, ale również na słodko z dodatkiem marmolady, czekolady jak i świeżych owoców. Niemniej jednak, by bawić się smakami, to należy najpierw przygotować pyszny omlet, który powinien być puszysty. Puszystość omleta uzyskuje się m.in. poprzez odpowiednią technikę smażenia na średnim ogniu z dwóch stron. Z powodzeniem możemy podnieść jej poziom przez dodatek masła lub śmietany do masy jajecznej. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie tzw. omletu biszkoptowego, który nazywany jest niekiedy również omletem grzybkiem. Ważnym krokiem w jego przygotowaniu jest oddzielenie żółtek od białek, a następnie ubicie ich na sztywną pianę. Dalej dodaje się do nich mąkę pszenną, proszek do pieczenia (opcjonalnie), mleko i śmietanę, po czym całość dokładnie i delikatnie miesza do uzyskania jednolitej konsystencji. Jest to zdecydowanie bardziej czasochłonna opcja przygotowania omleta, ale zdecydowanie warta każdej poświęconej na to minuty.