
Omlet z truskawkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jajka: 2 szt.
- mąka tortowa: 40 g
- cukier waniliowy: 12 g
- soda oczyszczona: 3 g
- truskawki: 60 g
- sól: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Truskawki: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki.
krok 2
Mąka pszenna: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie mieszamy.
krok 3
Jajka: wbijamy do miski. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
krok 4
Ciasto: do jajek wsypujemy mąkę z sodą. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy truskawki. Wszystko mieszamy.
krok 5
Omlet z truskawkami: olej rozgrzewamy na patelni. Następnie wylewamy masę z truskawkami. Całość smażymy na małym ogniu z obu stron przez ok. 5-7 minut.
krok 6
Podanie: gotowy omlet wykładamy na talerz i dekorujemy świeżymi owocami.

