
Omlet z ziołami i kozim serem
- jajka: 2 szt.
- cukinia: 1 szt.
- olej rzepakowy: 25 ml
- cebula dymka: 2 szt.
- bazylia: 30 g
- tymianek: 30 g
- kozi ser: 50 g
- pomidor: 2 szt.
- oliwki kalamata: 6 szt.
- szpinak: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Łyżeczkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy dymkę i cukinię, oprószamy solą. Smażymy, często mieszając, aby zmiękczyć cukinię i odparować nadmiar wilgoci. Warzywa przekładamy do miski. Wycieramy patelnię.
krok 2
Jajko ubijamy z łyżką wody, połową ziół i odrobiną czarnego pieprzu. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni, wlewamy mieszankę jajeczną i poruszamy patelnią, aby cienko rozlać jajko na całej powierzchni. Smażymy przez kilka minut, wykładamy na talerz i powtarzamy czynności, przygotowując drugi omlet.
krok 3
Na omletach rozsmarowujemy kozi ser, na wierzch kładziemy mieszankę cukinii z dymką, pomidory, oliwki i szpinak lub rzeżuchę. Składamy omlet na pół. Alternatywnie, rozkładamy wszystko na omlecie i pozostawiamy otwarty.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

