Reklama

Wiosenny omlet poleca się na śniadanie. Jest lekki i puszysty, ale nie dajcie sie zwieść - syci na długo!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Łyżeczkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy dymkę i cukinię, oprószamy solą. Smażymy, często mieszając, aby zmiękczyć cukinię i odparować nadmiar wilgoci. Warzywa przekładamy do miski. Wycieramy patelnię.

  • krok 2

    Jajko ubijamy z łyżką wody, połową ziół i odrobiną czarnego pieprzu. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni, wlewamy mieszankę jajeczną i poruszamy patelnią, aby cienko rozlać jajko na całej powierzchni. Smażymy przez kilka minut, wykładamy na talerz i powtarzamy czynności, przygotowując drugi omlet.

  • krok 3

    Na omletach rozsmarowujemy kozi ser, na wierzch kładziemy mieszankę cukinii z dymką, pomidory, oliwki i szpinak lub rzeżuchę. Składamy omlet na pół. Alternatywnie, rozkładamy wszystko na omlecie i pozostawiamy otwarty.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama