Porady:
- Jajka potrzebne do przygotowania omletu ze szparagami powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomnieliście odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki, możecie ogrzać je w misce z ciepłą wodą.
- Odciętych końcówek szparagów nie należy wyrzucać – można wykorzystać je do przygotowania smacznego bulionu warzywnego lub szparagowej zupy krem.
- Patelnia, na której smażymy omlet, powinna być dobrze rozgrzana. Polecamy też używać naczyń pokrytych specjalną nieprzywierającą powłoką.
- Omletu z warzywami, podczas smażenia, nie należy mieszać. Wystarczy przykryć go pokrywką i czekać, aż się zarumieni.
- Omlet ze szparagami i oscypkiem świetnie komponuje się ze smakiem dojrzewającej szynki. Polecamy zaserwować go z kilkoma plasterkami włoskiego prosciutto – efekt z pewnością przypadnie wam do gustu.
- Do smażenia omletu dobrze sprawdzą się tłuszcze, takie jak olej rzepakowy, ryżowy lub słonecznikowy. Można również użyć w tym celu masła, smalcu czy oliwy z oliwek.
- By zrobić fit omlet ze szparagami, do masy można dodać jedynie białka jaj.
Notka redakcyjna:
Omlet ze szparagami – inne wersje przygotowania
Podstawowy przepis na omlet ze szparagami jest niezwykle prosty. Do jego przygotowania potrzeba jedynie czterech składników – jajek, szparagów, soli i oleju do smażenia. Jeżeli jednak chcecie nieco urozmaicić jego smak, możecie pokusić się o dodatek sera. Dobrze sprawdzi się w tym celu słonawa feta, ser pleśniowy, oscypek, mozzarella, czy też klasyczny ser żółty.
Polecamy spróbować również omletu ze szparagami i pomidorami. Jego smak dobrze podkreślą włoskie zioła, jak chociażby bazylia, tymianek, rozmaryn czy cząber. Można też doprawić go odrobiną słodkiej papryki, koperku lub szczypiorku. Niektórzy dodają do niego również świeże liście szpinaku.
Szparagi świetnie komponują się także ze smakiem jakościowego boczku lub delikatnego, włoskiego prosciutto. W drugim przypadku całość warto posypać tartą mozzarellą. Fanom wytrawnych śniadań, polecamy również spróbowanie delikatnego omletu ze szparagami i łososiem. Najlepiej smakuje on z odrobiną sera camembert lub brie. Podany w towarzystwie świeżego pieczywa z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Śniadanie ze szparagami – pomysły
Sezon na szparagi jest w naszym kraju bardzo krótki – trwa jedynie 2 miesiące. Warto więc wykorzystać go w pełni, szczególnie że warzywa te są nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Stanowią dobre źródło kwasu foliowego, witamin C oraz E, a także błonnika, asparginy i beta-karotenu. Szczególnie chętnie sięgają po nie osoby na diecie – 100 g szparagów to jedyne 20 kalorii.
W jakiej formie je podawać? Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na śniadania ze szparagami w roli głównej, polecamy dodać je do jajecznicy lub omletu. Dobrze smakują też w duecie z jakiej sadzonym. Często serwuje się je także na tostach, w towarzystwie jakościowego sera i szynki. Świetnie sprawdzą się też jako składnik wiosennych sałatek. Po podsmażeniu można również podać je na grzance z awokado i pomidorem.