
Onion bhaji – cebulowe placuszki
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cebula: 200 g
- jajka: 1 szt.
- mąka z ciecierzycy: 30 g
- chili: 10 g
- przyprawa curry: 10 g
- nasiona kolendry: 10 g
- kolendra: 0.25 pęczka
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- olej: 300 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Cebula: obieramy ją i kroimy w cienkie w piórka. Od razu rozdzielamy kolejne krążki i umieszczamy je w miseczce.

Kamila ~ soo.good.food krok 2
Masa na placuszki: do cebuli dodajemy jajko, mąkę z ciecierzycy i przyprawy (mielone ziarna kolendry, sproszkowane chili i curry) oraz posiekane liście kolendry. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.

Kamila ~ soo.good.food krok 3
Smażenie: rozgrzewamy olej na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Formujemy w dłoniach gniazdka z masy cebulowej i wrzucamy je na tłuszcz. Smażymy je z obu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.

Kamila ~ soo.good.food krok 4
Podanie: onion bhaji serwujemy od razu, dopóki placuszki są świeże i chrupiące. Najlepiej smakują w towarzystwie jogurtowego dipu.

Kamila ~ soo.good.food

