marynowane steki z tofu można podawac na gorąco,można podawać jako przystawka abo zakąska
Składniki:
1 kg twardego tofu
1/4 szklanka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
2 świeżo wyciśniętego soku z cytryny
4 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
4 łyżeczki sezamu
4 cebulki dymki drobno posiekane
Kroki przygotowania:
1.Przekroić tofu poziomo na połówki.Ułożyć wszystkie na desce do krojenia
Podeprzeć deskę z jednej strony puszką lub miseczką
by ustawiona była ukośnie
a niższa krawędź zwisała nad zlewozmywakiem
Przykryć tofu papierowym ręcznikiem ,ułożyć na wierzchu
drugą deskę do krojenia i ustawić na niej ciężki rondel
Pozostawić na 2 godziny.Jeśli uda się kupić wyciśnięte tofu ,pomijamy ten punkt
2.Utrzeć sos sojowy ,sok z cytryny
brązowy cukier
i olej sezamowy w płytkim naczyniu
na tyle duzym by zmieściło się w nim tofu w jednej warstwie
Ułożyć je w naczyniu i odstawić na 3 godziny
aż wchłonie marynatę do około połowy wysokości
(na dnie powinno pozostać jeszcze nieco płynu)
3.Rozgrzać opiekacz.Wyjąc tofu z naczynia
zachowując resztki marynaty.
Ułożyć kawałki na blasze opiekacza ,15 cm pod grzałką i opiekać po 5 minut z obu stron
aż mocno się przyrumienią
4.Prażyć sezam na małej patelni 3 minuty na niewielkim ogniu
aż się przyrumieni
5.Pokroić każdy kawałek tofu na cztery trójkąty ,posypać posiekaną dymką i sezamem oraz skropić resztą marynaty


