Porady:
- Z podanego przepisu otrzymamy około 4 słoiki 330 ml. Dużo zależy od kształtu grzybów i od tego, jak ułożą się w naczyniu. Najładniej będą się prezentować małe opieńki zachowane w całości. Jeśli zbiory były bardzo udane i dysponujemy sporą ilością tego składnika, większe okazy możemy odłożyć do innych potraw, takich jak zupa lub sos grzybowy.
- Opieńki w occie należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu, takim jak piwniczka lub spiżarnia kuchenna.
- Ile czasu gotować opieńki do marynowania? W zupełności wystarczy około 10–15 minut. Zbyt długa obróbka termiczna pozbawi grzyby jędrności i koloru.
- Zalewa do opieniek będzie smakować najlepiej, jeśli wykorzystamy ocet spirytusowy 10% lub z białego wina (jest mniej intensywny w smaku, więc można dodać go więcej).
- Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść opieńki marynowane z cebulą już następnego dnia, ale dla lepszego smaku radzimy odczekać przynajmniej 3–4 dni.
- Pasteryzacja słoików jest niezawodnym sposobem na przedłużenie trwałości i zachowanie walorów smakowych wszelkich domowych przetworów. Można ją przeprowadzić na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wodą). Jeśli jednak zachowamy należytą ostrożność, czyli dokładnie wyparzymy słoiki i wypełnimy je gorącą zalewą, możemy zostawić opieńki marynowane bez pasteryzowania. Warto je wtedy odstawić do góry dnem do wystygnięcia, żeby zakrętki prawidłowo się zassały.
- Marynować można opieńkę miodową lub ciemną. Oba gatunki to grzyby blaszkowe, które rosną na pniach drzew liściastych i iglastych późnym latem i jesienią. Najczęściej znajdziemy je w lasach na przełomie października i listopada.
- Zalewa z naszego przepisu przyda się też do marynowania kurek, podgrzybków, borowików, maślaków, rydzów lub gąsek.
Notka redakcyjna:
Jak marynować opieńki? Zalewa octowa z dodatkami
Podstawowa marynata do opieniek składa się z octu, wody, soli, cukru i wybranych przypraw. Niezbędne są pieprz ziarnisty, liść laurowy i gorczyca, ale resztę elementów można dobrać indywidualnie, w zależności od upodobań. Opieńka marynowana lubi też takie dodatki jak:
Ciekawym pomysłem na niebanalne domowe przetwory na zimę są grzyby w pomidorach. Można w ten sposób przyrządzić także marynowane opieńki. Po obgotowaniu podsmaża się je na odrobinie oleju z cebulą i z koncentratem lub przecierem pomidorowym. Do takiego zestawu warto dodać też pokrojoną w talarki marchewkę. Dzięki niej grzyby w occie zyskają więcej słodyczy.
Z czym podawać marynowane opieńki?
Jeśli szukacie słodko-kwaśnej przekąski lub ciekawego składnika sałatki, możecie z powodzeniem wykorzystać opieńki marynowane. Przepis przyda się też, kiedy potrzebujemy dodatku do pasztetu i wędlin lub deski serów. Urozmaicą różne sosy, zupy i farsze. Na bazie tych grzybków możemy wyczarować wypieki na słono, na przykład kruche tarty lub przekąski z ciasta francuskiego. Fantastycznym pomysłem na wykorzystanie marynowanych opieniek jest faszerowanie nimi pierogów, naleśników, krokietów, klusek lub słonych racuszków. Doskonale pasują też do wszystkich rodzajów mięs, dlatego warto dodać je do zrazów, gulaszu lub pieczeni. Opieńki w occie sprawdzą się także do makaronu, risotto i kaszotto.