
Oponki bez sera
- mąka tortowa: 625 g
- masło: 20 g
- drożdże: 60 g
- jajka: 3 szt.
- śmietana: 60 g
- cukier waniliowy: 5 g
- ocet: 20 ml
- olej rzepakowy: 200 ml
- cukier puder: 100 g
- mleko: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na oponki bez sera zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – najpierw kruszymy drożdże, rozcieramy je z cukrem i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, a także dodajemy odrobinę mąki pszennej (nie więcej niż 40 g – 2 łyżki). Następnie naczynie z drożdżami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
krok 2
Kolejnym krokiem w przygotowaniu oponek bez sera jest dodanie do zaczynu drożdżowego pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, cukier wanilinowy i ocet spirytusowy, jajka i śmietanę. Całość zagniatamy przez kilka minut do czasu aż stanie się ono gładkie. Gotowe ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i zaciemnione miejsce do wyrośnięcia.
krok 3
Wyrośnięte ciasto na oponki bez sera wykładamy z miski, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki np. za pomocą kubka. Z gotowych krążków kieliszkiem wycinamy dziurki. Następnie możemy przejść do smażenia oponek – wkładamy je do rozgrzanego tłuszczu i smażymy ok. minutę z każdej ze stron. Usmażone oponki odsączamy na papierze ręcznikowym i posypujemy cukrem pudrem.

