
Oponki z mascarpone
- mascarpone: 250 g
- jajka: 3 szt.
- mąka tortowa: 270 g
- cukier: 50 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- cukier waniliowy: 16 g
- spirytus: 5 ml
- olej: 500 ml
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki: wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed smażeniem.
krok 2
Ciasto: jajka rozbijamy i wkładamy do miski, dodajemy serek mascarpone, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz spirytus. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki lub mikserem. Ciasto będzie kleiste.
krok 3
Wałkowanie: na mocno posypaną mąką stolnicę lub blat wykładamy ciasto. Masę posypujemy mąką także z góry i rozwałkowujemy na ok. 0,7 cm.
krok 4
Formowanie oponek z mascarpone: przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do ciasta o średnicy ok. 9 cm wycinamy koła. Środek wykrawamy np. przy pomocy kieliszka o średnicy ok. 2,5 cm.
krok 5
Rozgrzewanie oleju: na patelni lub rondlu o średnicy ok. 28 cm rozgrzewamy ok. 3 cm oleju. Gdy jest już gorący wrzucamy kawałek ciasta i jeśli szybko wypłynie i zacznie mocno skwierczeć, to znaczy, że jest już gotowy.
krok 6
Smażenie: wrzucamy oponki z mascarpone do oleju, po około 30 sekundach przekładamy na drugą stronę i smażymy 30–45 sekund. W tym czasie urosną i zarumienią się. Wyciągamy szczypcami lub łyżką cedzakową. Odkładamy na papier kuchenny. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta, uzupełniając olej, pamiętając o jego nagrzaniu.
krok 7
Serwowanie: jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i można je już zjadać.

