
Orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem
- makaron orecchiette (uszka): 250 g
- brokuły: 450 g
- suszone pomidory: 3 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- parmezan: 100 g
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- bazylia: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron orecchiette - przepisy:
Na początek makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine przez 12 minut. W między czasie trzeba przygotować brokuły. Następnie powinno się umyć, rozdzielić na drobne różyczki i blanszować dosłownie przez 3 minuty. Potem ugotowane brokuły należy zahartować. Następnie na patelni z odrobiną oliwy z oliwek należy podsmażyć posiekany czosnek i wrzucamy brokuły. Potem powinno się doprawić solą, pieprzem i przyprawową mieszanką. Potem ugotowany makaron trzeba odcedzić i lekko opłukać w wodzie.
krok 2
Następnie makaron trzeba odsączyć z wody. Gotowe orecchiette należy wrzucić na patelnię z brokułami i dodać posiekane suszone pomidory. Na koniec należy dodać wiórki parmezanu. Następnie całość należy delikatnie wymieszać. Orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem można podawać natychmiast przybrane liśćmi selera naciowego i płatami parmezanu.


