
Oreo shake
- oreo: 100 g
- mleko: 300 ml
- lody waniliowe: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowujemy składniki koktajlu i naczynia do serwowania. Lody waniliowe (lub śmietankowe) warto wyjąć kilka minut wcześniej na blat kuchenny, żeby nie były zbyt twarde i udało się je nabrać na łyżkę. Wysokie szklanki lub słoiki z uchem do koktajli polecamy natomiast wcześniej dobrze schłodzić – włożyć je do zamrażarki lub wypełnić lodem i odstawić na kilka minut.
krok 2
Rozdrabniamy 8 ciasteczek oreo (resztę odkładamy do dekoracji). Możemy też użyć dowolnych herbatników kakaowych z kremowym nadzieniem, typu markizy. Wkładamy je do woreczka i rozkruszamy, uderzając ciężkim przedmiotem, na przykład wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Wrzucamy rozdrobnione ciastka do wysokiego naczynia lub kielicha blendera.
krok 3
Dodajemy mleko i lody waniliowe. Jeśli chcemy zrobić wegański shake oreo (wbrew pozorom te popularne ciasteczka nie zwierają żadnych składników odzwierzęcych), dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy wykorzystać dojrzałe banany i napój roślinny, na przykład migdałowy. Krótko miksujemy całość – tak, żeby dobrze połączyć składniki, ale zostawić w koktajlu wyczuwalne okruszki. Można to zrobić w blenderze kielichowym lub, jeśli dobrze rozdrobniliśmy wcześniej ciastka, za pomocą elektrycznej trzepaczki.
krok 4
Natychmiast przelewamy oreo shake do wysokich szklanek, dopóki jest zimny. Opcjonalnie na wierzch wykładamy kilka łyżek bitej śmietany (lub wyciskamy ją z rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką). Ozdabiamy koktajl pozostałymi ciastkami (można je przepołowić lub pokruszyć). Żeby powstał prawdziwie dekadencki, słodki deser, polejmy go dodatkowo sosem karmelowym lub czekoladowym.

