
Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą
Rozgrzewający, sycący bulion z mięsnymi kulkami. Doskonale pachnie kolendrą, pysznie smakuje z dodatkiem makaronu typu vermicelli. Przepis na orientalny bulion do zapisania!
Składniki:
bulion: por
2 marchewki
2 pietruszki
cebula, opieczona z łupiną
500 g skrzydełek drobiowych
6 gwiazdek anyżu
2 liście laurowe
kawałek kory cynamonu
mała papryczka chili
łyżeczka świeżo startego imbiru
4 łyżki sosu sojowego jasnego
kulki: 4 dymki typu paluch (gruby szczypior z malutką cebulką)
3 łyżki oleju
2 łyżki drobno siekanej cebuli
500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
łyżeczka przyprawy chińskiej pięć smaków
jajko
łyżka mąki
łyżeczka miodu
3 łyżki sosu sojowego jasnego
ok. wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
200 g ryżowego makaronu typu vermicelli
150 g kiełków sojowych
4 łyżki siekanej kolendry
limonka
Kroki przygotowania:
Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, razem z cebulą i skrzydełkami wkładamy do garnka, zalewamy 3 l zimnej wody. Dorzucamy anyż, liście laurowe, cynamon, posiekane chili. Zagotowujemy, odszumowujemy i gotujemy, dopóki objętość nie zredukuje się o połowę. Przecedzamy przez sito do nowego garnka. Dodajemy imbir, sos sojowy, zagotowujemy i trzymamy na malusieńkim ogniu.
Szykujemy kulki z kurczaka: z dymek odcinamy cebulki i odkładamy, osobno siekamy szczypior. Rozgrzewamy olej, wrzucamy 2 łyżki cebuli i rumienimy, aż się przypiecze. Przekładamy do miski, dodajemy mięso z kurczaka, przyprawę pięć smaków, część szczypioru, jajko i mąkę. Wyrabiamy masę, formujemy jak najmniejsze kulki. Odstawiamy na 20 min do lodówki, następnie rumienimy na rozgrzanym tłuszczu przez 3 min.
Dodajemy miód, sos sojowy i sok z pomarańczy, dusimy dłuższą chwilę. Same klopsiki przekładamy do przecedzonej zupy, gotujemy w niej ok. 15 min. 5 min przed końcem dorzucamy makaron i posiekane cebulki z dymki. W miseczkach umieszczamy po porcji kiełków sojowych i kolendry. Nakładamy rosół z klopsami, wciskamy sok z ćwiartki limonki, posypujemy resztą szczypioru.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady:
>>> Orientalnego charakteru doda bulionowi nie tylko kolendra, także tajska bazylia, pachnotka lub trawa cytrynowa.
>>> Na chrupiące dodatki do zalania na talerzach można też wybrać blanszowany groszek zielony, uprażony sezam, grzyby mun.

