
Orzechowe tiramisu
- biszkopty: 300 g
- kawa mielona: 1.5 szklanki
- kakao: 1 łyżka stołowa
- masło orzechowe: 200 g
- mascarpone: 500 g
- śmietana 36%: 1 l
- cukier puder: 10 łyżek stołowych
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od zrobienia kremów. Do miski przełożyłam serek mascarpone, dodałam masło orzechowe 100% kremowe SoWell i zmiksowałam do połączenia. Do drugiej miski wlałam schłodzoną śmietankę i ubijałam mikserem, gdy śmietanka zaczęła gęstnieć dodałam cukier puder, a następnie w kilku porcjach mascarpone z masłem orzechowym. Miksowałam tylko do uzyskania gładkiego kremu.
krok 2
Następnie przygotowałam drugi krem. Schłodzoną śmietankę wlałam do miski i ubijałam mikserem, gdy śmietanka zaczęła gęstnieć dodałam cukier puder i w kilku porcjach serek mascarpone. Miksowałam do uzyskania gładkiego kremu.
krok 3
Blachę o wymiarach 21×25 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto). Biszkopty zanurzałam w kawie (na ok. 1 s) i ułożyłam równą warstwą na spodzie blaszki. Na biszkoptach wyłożyłam krem orzechowy, na którym ułożyłam drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, na których wyłożyłam krem śmietankowy. Na kremie ułożyłam trzecią warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Ciasto włożyłam do lodówki na kilka godzin (4-5).
krok 4
Schłodzone ciasto posypałam kakao. Pyszne!


